U bent hier

Repertoiredag liturgische muziek

Op zoek naar koormuziek die bruikbaar is voor tijdens de liturgie? Dan is dit een interessante dag voor jou. Tijdens de repertoiredagen liturgische muziek van Koor&Stem leer je meerstemmige liedzettingen of koorwerken kennen die kunnen worden ingezet in de liturgie. Onder leiding van een ervaren dirigent krijg je de muziek aangeleerd. Die muziek mag je vervolgens mee naar huis nemen. Tijdens de pauze kun je bovendien nog meer muziek kopen. Ideaal om nieuwe composities te leren kennen.

Inschrijven vòòr 15 januari!

 

Programma

13.00 u.: onthaal met koffie

13.30 u.: kooratelier o.l.v. Filip Martens: internationaal liturgisch repertoire (vooral SAB)

Filip Martens is pianist, maar ook dirigent van Canta Ludens in Drongen en van de Schola Cantorum van de St-Baafskathedraal van Gent. Bovendien dirigeerde hij meermaals de vakantiestages voor koor en orkest van Jeugd en muziek Vaalbeek . Hij werd op 25 januari 2009 gehuldigd als verdienstelijk Drongenaar voor zijn werk op cultureel gebied.

15.30 u.: pauze

16.00 - 18.00 u.: creatief met Gregoriaans, o.l.v. Jos Bielen

Gregoriaans is principieel eenstemmig en toch zien we vanaf de 9de eeuw pogingen ontstaan om aan de zanglijn een of meerdere bas of bourdontonen toe te voegen. Dit geeft een bijzonder effect en nodigt de zangers uit om heel soepel met de muziek om te gaan. Daarnaast waren er nog meer technieken om de melodie iets meer leven te geven of aan te passen aan de verschillende stemtypes. Daaronder het organum, een van de vroegste vormen van meerstemmigheid. De tekstzegging blijft ook in deze varianten het belangrijkste.

Tijdens deze workshops proberen we wat van deze technieken uit. Je gaat huiswaarts met uitgeschreven voorbeelden van meerstemmige toevoegingen aan gregoriaanse melodieën. Voor wie het wat uitdagender wil: je leert er ook, aan de hand van deze modellen, de technieken waarmee je zelf aan de slag kunt.

Tot slot reikt deze workshop ook voorbeelden aan van hoe je gregoriaanse gezangen (of delen ervan) kunt combineren met koorwerken of Nederlandstalige meerstemmige liederen, opdat eenstemmigheid en meerstemmigheid zinvol naast elkaar komen te staan.

 

 

Wanneer

28 januari 2018 van 13:00 tot 18:00

Wat

repertoireworkshop

Waar

Lemmensinstituut
Lemmensberg 3, 3000 Leuven

Prijzen

€20.00
prijs individueel
€12.00
prijs individueel (lid Koor&Stem)
€18.00
prijs groep
€10.00
prijs groep (lid Koor&Stem)

Wie

zangers, dirigenten, koorgroepen
cantors
Terug naar boven