U bent hier

Over Koor&Stem vzw

Koor&Stem vzw is het aanspreekpunt voor koren en vocale muziek. Dirigenten, zangers en bestuursleden van amateurkoren kunnen bij ons terecht voor advies, vorming en podiumkansen. We verenigen meer dan 1000 koren in heel Vlaanderen. Met projecten en initiatieven als Koorklank, Doewap, De Stem van ons Geheugen, Singing Brussels en de organisatie van de World Choir Games 2020 ondersteunen en promoten we het samen zingen. Zowel binnen als buiten de koorwereld, in het onderwijs, in de zorgsector en tot over de landsgrenzen heen.  

Onze initiatieven helpen zangers, van jong tot oud, van beginner tot ervaren, om beter te zingen en om dat met nog meer plezier te doen! De werking van Koor&Stem steunt op een fundamenteel respect voor de culturele diversiteit in onze gemeenschap en op een gedreven engagement van vrijwilligers. Koor&Stem heeft momenteel een 1000-tal aangesloten koren, goed voor meer dan 35.000 zangers en een uitgebreid netwerk van gepassioneerde en enthousiaste koren en dirigenten verspreid over heel Vlaanderen.

Beleidsperiode 2017-2021

‘Verbreding, verdieping en vernieuwing van de koorwereld’, zo zou je het huidige beleidsplan van Koor&Stem kunnen samenvatten. We kiezen er meer dan ooit voor sterk in te zetten op de ontwikkeling van de koorwereld, en hopen op die manier een krachtige impuls te geven aan de bredere zangcultuur in Vlaanderen.

Amateurkunsten

Koor&Stem vzw is structureel erkend binnen het decreet amateurkunsten voor de discipline ‘zang’. Collega-organisaties zijn: Breedbeeld (foto, film en multimedia), Creatief Schrijven (letteren),  Danspunt (dans), Kunstwerkt (beeldende kunsten), Muziekmozaïek (folk en jazz), Opendoek (theater), Vibe (lichte muziek) en Vlamo (instrumentale muziek). 

Internationaal

We zijn ook internationaal sterk actief. Koor&Stem is lid van Europa Cantat - The European Choral Association, een netwerk van koororganisaties uit 51 landen over de hele wereld. Samen goed voor samen 31.000 koren en meer dan 2,5 miljoen zangers en koorleiders. Verder zijn we o.m. lid van de European Association for Music in Schools (EAS), de European Music Council (EMC) en de International Music Council (IMC).

 

 

 

 

 

 

 

 

Bestuursorganen

Koor&Stem bestaat dankzij de grote betrokkenheid en inzet van heel veel vrijwilligers. Vrijwilligers spelen op alle niveaus een belangrijke rol in de werking van Koor&Stem vzw. Ook zo in ons bestuur en onze adviesorganen. Onze Raad van Bestuur en Algemene Vergadering is als volgt samengesteld.

Raad van Bestuur

Marc van den Borre, voorzitter
Kristiaan Wittevrongel, ondervoorzitter
Theo Gielen, penningmeester
Valerie De Craene
Sebastiaan van Steenberge
Kristien Vrancken

Algemene Vergadering

Marleen Annemans
Urbain Van Asch
Thomas De Baets
Isabella Bikkembergs
Geert Declerck
Stefaan Desramault
Carl Van Eyndhoven
Anne Halffman
Marieke Missinne
Jean Smeets
Jo Suykerbuyk
Ignace Thevelein
Jos Venken

Maurice Verniers

+ alle leden van de Raad van Bestuur

Adviescommissie

Onze adviescommissie is een representatieve vertegenwoordiging van de artistieke en educatieve beleidsdomeinen van Koor&Stem. Haar opdracht bestaat erin om mee een langetermijnvisie van Koor&Stem te ontwikkelen, door advies te verlenen en opvolging te voorzien. Maak hier kennis met de leden.

Inge Sykora

Inge Sykora studeerde af als docent en uitvoerend muzikant solozang aan het Fontys Conservatorium, Tilburg. Ze  behaalde een master Koordirectie aan het  Conservatorium van Antwerpen. Inge kennen we als oprichter en dirigent van de Caloroso koren uit Wommelgem. Ze engageert zich ten volle in de werkgroepen van de Adviescommissie van Koor&Stem.

Joris Derder

Joris Derder is dirigent, bariton en coach voor dirigenten en zangers. Hij is altijd op zoek naar vernieuwing en verdieping in de koorwereld, naar nieuwe horizonten voor zangers en dirigenten. Hij legt de link tussen zang en koordirectie, met de vocaliteit als speerpunt.  'Samen met gelijkstemden zoeken naar nieuwe invalshoeken en nieuwe projecten', daar gaat Joris voor.

Kristel Lamerichs

Kristel past zich als zang- of koorcoach 'als een kameleon' aan de doelgroep aan, zonder de kwaliteit of het einddoel uit het oog te verliezen. 'Koor&Stem heeft nu veel meer oog heeft voor de lichte (koor)muziek. Het lijkt me een win-win om kennis te delen, naar oplossingen te zoeken voor mogelijke problemen en popkoren in Vlaanderen te ondersteunen!'

Kyra Cuypers

'Ik vergelijk mezelf graag met de zee, soms rustig maar ook wild en onstuimig. Met schuimende koppen vooruit, iedereen voortstuwend. Wat ik vastheb, laat ik niet los maar laat ik zachtjes neerkomen op het strand. Ik ben als Bach’s Toccata en Fuga in D-moll, fascinerend maar niet als je een kater hebt. Mijn stem is mijn grootste rijkdom en drijfveer en die wil ik binnen de adviescommissie graag laten horen!'

Mirjam de Wit

'Als muziekpedagoog werk ik met kinderen en jongeren. Ik geef muziekles op de basis- en muziekschool en werk educatieve projecten, schrijf liedjes en maak (muziek)theatervoorstellingen. Het verbindende en expressieve aspect van muziek spreekt me aan. Belangrijk is dat mensen uit alle lagen van de samenleving de mogelijkheid krijgen zich muzikaal te ontwikkelen en uit te drukken!'

Patrick Windmolders

Patrick Windmolders is dirigent van het A-KOOR, artistiek leider van vocaal ensemble Reflection en docent aan de!Kunsthumaniora. ‘Ik ben besmet door het koordirgentenvirus, muziekleraar uit vrije wil en trotse papa van Manon.’

Reinhard Andries

Reinhard is onderkapelmeester bij de Muziekkapel van de Belgische Marine en al zijn vrije tijd gaat naar koor en zang. Hij zingt regelmatig bij het ensemble Currende en het kamerkoor Studium Chorale. Bij de Brugse korenfamilie Cantores heeft hij momenteel 2 van de 4 koren onder zijn vleugels. Al die ervaringen wil hij graag delen met de koorwereld!

Sander Le Roy

Sander Le Roy deelt graag zijn passie voor muziek met anderen, via pianolessen in de academie en door te werken met kinder- en volwassenenkoren. Hij heeft ervaring als zangcoach van musicalgezelschappen en is coach voor Koor&Stem bij koren en schoolzangdagen. ‘Mensen leren zingen is het mooiste cadeau dat je kan geven!'

Sebastiaan van Steenberge

Sinds april 2000 is Sebastiaan van Steenberge Kapelmeester aan de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen. Dat combineert hij met zijn opdrachten als leraar Muzikale Opvoeding aan het Onze-Lieve-Vrouwecollege te Antwerpen en zijn activiteiten als componist en organist. Zijn engagementen liggen bij (het vernieuwen van) de liturgische muziek en het werken met kinder- en jeugdkoren...

Terug naar boven