You are here

Heel Brussel aan het zingen krijgen én houden, dat is wat Singing Brussels wil. Samen met BOZAR en A Cœur Joie bouwen we aan een zingende stad over generaties, gender, etnische en culturele identiteit en geloofsovertuiging heen. Singing Brussels is voor iedereen die graag zingt of wil leren zingen. Zo is er jaarlijks het Singing Brussels Celebration Weekend, met medewerking van het ensemble Voces8 (UK).

Singing Brussels Celebration Weekend

Een feestelijke tweedaagse vol met concerten, workshops en zangsessies in het Paleis voor Schone Kunsten.  De volgende editie valt op 5 en 6 mei 2018 en heeft als thema ‘The Sound of change’, ook het jaarthema in BOZAR. We horen hoe muzikanten en componisten schokkende gebeurtenissen als de Russische Revolutie of de Eerste Wereldoorlog beleefd hebben en hoe ze hun ervaringen in muziek hebben omgezet. Want hoe ingrijpend en vernietigend de brandhaarden van de wereldgeschiedenis ook zijn, kunst en cultuur blijven altijd overeind. 

Open zangateliers en groot samenzangconcert

Een uitnodiging aan koorleiders, zangers, koren en vocale ensembles, leerkrachten, muziekacademies, verenigingen en iedereen met een hart voor Brussel die ervan droomt om al zingend de stad op haar grondvesten te doen daveren. Samen met het Britse ensemble Voces8 nemen we de Henri Le Boeuf-zaal van BOZAR volledig in met gevarieerde vocale muziek. We bereiden ons voor tijdens een 5-tal ateliers onder leiding van Paul Smith van Voces8, vanaf november. Data vind je in onze vormingskalender.

Cantania, zangproject voor Brusselse lagere scholen

Jaar na jaar zetten we alles op alles om Brusselse leerlingen en leerkrachten aan het zingen te krijgen en te houden en om hen het plezier van samen zingen te laten voelen. Of je noten kan lezen of niet, na de driedaagse workshop in het Paleis voor Schone Kunsten heb je de smaak gegarandeerd te pakken. We werken samen aan zangtechnieken als ritmiek, ademhaling of klankkleur, en we tonen hoe je op een spelende manier een zangstuk inoefent met je klas. Het Nationaal Orkest van België begeleidt en tovert het slotconcert om tot een feest. Brusselse scholen kunnen telkens in het voorjaar op dit project inschrijven. 

Waarom we dit doen

Om het plezier van het samen zingen opnieuw een centrale plek in onze maatschappij te geven. We ondersteunen, presenteren en creëren duurzame en vernieuwende zanginitiatieven als antwoord op maatschappelijk hete hangijzers als sociale cohesie, integratie en interculturele dialoog. Als artistiek platform wil Singing Brussels een plek zijn waar individuen en verenigingen, professionals en amateurs, het culturele werkveld en beleidsmakers elkaar kunnen ontmoeten, inspireren en versterken in het vormgeven van hun zingende stad. We creëren kansen voor elke inwoner of liefhebber van Brussel om op een collectieve manier aan cultuurparticipatie te doen.  

Festival en workshops

Voor wie al zingt is Singing Brussels een kans om andere zangers te ontmoeten, om beter te worden en om samen te werken met uitstekende dirigenten. Ook wie niet vertrouwd is met zingen of koorzang is natuurlijk welkom. We nodigen je uit om volop mee te zingen. En wie weet ontdek je dat verborgen talent?

Singing Brussels Celebration Weekend 2017

Op 20 en 21 mei 2017 stond het samen zingen opnieuw in de kijker met een weekend vol concerten en ateliers. Een moment van ontmoeting tussen volleerde professionals en verlegen douchevirtuozen, jong geweld en oud gekweel met muziek van heinde en (veel) verder, van gisteren en vandaag.

Cantania Brussels: the documentary

Als opener van het weekend brachten 660 leerlingen uit een twintigtal Brusselse lagere scholen samen tweemaal het muziekstuk “L’Ecole en cavale/ Schoollopen op straat” dat bedacht werd door de Belgische componist Jean-Philippe Collard-Neven en de Dichter(e)s des Vaderlands Laurence Vielle en Charles Ducal.

Partners

Terug naar boven