U bent hier

Wil je met je koor graag op een podium staan? Of dat nu met eigen repertoire is of een vast programma, met Belgische of ook buitenlandse koren, in festivalsfeer, met coaching of in competitie: wij helpen je om de juiste match te vinden tussen jouw koor en het aanbod aan evenementen in Vlaanderen en daarbuiten. 

Geen stress, veel zangplezier 

Er is een groot aanbod van festivals in Vlaanderen, waar geen enkele vorm van preselectie, beoordeling of programmavereisten zijn verbonden. Er zijn enkele steden in Vlaanderen die een koorfestival hebben ontwikkeld, met een groot aanbod aan podia in de stad en ook in Nederland kan je deze ervaring vinden.
 

Constructieve beoordeling meepikken 

Voor koren die graag blijven groeien, kan het een aanrader zijn een fijne podiumervaring te combineren met het opmaken van een goede stand van zaken in het koor. Sommige festival bieden die opportuniteit. Zij stellen een panel samen van experten die koren met veel plezier constructieve feedback geven na afloop van hun optreden. 

Meer uitdaging aub: competities  

Koren die op hoog niveau musiceren hebben soms een extra uitdaging nodig om te kunnen excelleren. Voor hen kan een wedstrijd precies de uitdaging zijn die ze zoeken. Afhankelijk van de grootte van de wedstrijd, de leeftijd van je koorleden of de locatie zijn er enkele opties in de Vlaanderen en Nederland, al is het aanbod beperkt.
 

Buitenlandse festivals en wedstrijden

In heel de wereld is er een ongelooflijk groot aanbod aan koorfestivals en -wedstrijden. Ze kunnen de perfecte aanleiding vormen voor een koorreis en zijn vaak een waardevolle bron van nieuwe internationale relaties voor het koor. Grasduin onderaan deze pagina in een greep uit het aanbod en check zeker in onze adviesrubriek op welke subsidies je beroep kan doen om je koor een steuntje in de rug te geven voor een internationale reis.

Festivals

Vlaanderen heeft een mooi aanbod aan koorfestivals, waar ieder koor welkom is om zich te komen tonen op een van de podia. Geen one-choir-show, maar een feest waar koren elkaar een hele dag aan het werk kunnen zien! Je kan gaan voor een heel open format, of je kan iets zoeken waar je feedback meepikken van fijne experten. Ontdek hier alle mogelijkheden. We voegden als extra ook interessant aanbod uit Nederland toe.

Koor&Stem Festival

Dit jaarlijkse festival biedt plaats aan een 22-tal koren die na hun een concert feedback krijgen van een panel koorcoaches. Daarnaast zijn er de hele dag toffe workshops en chill- en netwerkmogelijkheden. Elk genre van koor is welkom met een eigen programma en de concerten worden professioneel opgenomen.

30 NOV & 1 DEC 2024

Aarschot Volkoren

Dit tweejaarlijkse muziekfestival voor koren is ieder jaar een groter feest met nog meer groepen. Koren kunnen één of twee keer een halfuurtje optreden op een van de twintigtal binnen- en buitenpodia in Aarschot. Alle genres zijn welkom en deelname is gratis.

4 MEI 2024

Leuven beKOORt

Dit is een vrij nieuw, tweejaarlijks festival met een twintigtal podia op verrassende zanglocaties in hartje Leuven. Koren van alle genres zijn welkom met een programma van een klein halfuurtje en deelname is volledig gratis. 

22 SEPT 2024

Korenfestival Vlaanderen Kontich

Dit is een tweejaarlijks korenfestival in de kerk van Kontich Kazerne. Een 24-tal koren treden er op voor een doorgaans afgeladen kerk. De optredens worden gelivestreamd en zijn achteraf te herbekijken op youtube, een mooie herinnering achteraf. De inschrijvingsprijs is beperkt, de sfeer heel collegiaal.

Internationaal Koorfestival Vlaanderen Genk

Op dit tweejaarlijkse festival kunnen op zondag een vijftigtal koren optreden op 8 mooie concertlocaties in de voormalige mijnstad. Alle genres zijn welkom en er is een kleine vergoeding voor optredende koren. Je kan er ook een workshop meepikken.

2 OKT 2024

Hasselt beKOORlijk

Dé tweejaarlijkse korenhappening in Hasselt. Een hele namiddag kan je er als koor optreden op één van de 10-tal fijne locaties in de stad. Zowel deelname als toegang zijn gratis.

17 NOV 2024

Let's Zing Ensemble

BOZAR in Brussel liet 10 Belgische muziekschrijvers nieuw repertoire in diverse stijlen creëren geïnspireerd door de stad Brussel. Tijdens Fête de la Musique kunnen koren de liederen mee komen uitvoeren. Kom de muziek leren tijdens één van de workshops of bereid de muziek zelfstandig voor en treed in de loop van de dag op.

23 JUN 2024

Middelburg VÓLkoren

Ook over de grens kan je fijne festivals meepikken, zoals dit Zeelandse zangfestijn in het historische hart van Middelburg. Meer dan 150 koren treden er op in de hele stad, waaronder vaak een goed aantal Vlaamse koren. Je betaalt een deelnameprijs per zanger

1 & 2 JUN 2024

beVOICEd

Deze tweejaarlijkse happening is bedoeld als ontmoeting tussen gelijkstemmige Vlaamse jeugdkoren. Naast de unieke kans om op te treden op het podium van deSingel in Antwerpen, biedt het festival workshops en andere activiteiten die de zangers laten kennismaken met diverse koor- en zangstijlen, nieuw repertoire,... Plaatsen zijn beperkt tot een tiental koren.

2025

Wedstrijden

Deelnemen aan een wedstrijd is heel bijzonder voor een koor. Het biedt net die extra motivatie om samen te werken en op het podium te schitteren. 

Europees Muziekfestival voor de jeugd

Dit festival, dat alterneert tussen een instrumentale en vocale editie, mag doorgaans rekenen op de deelname van een 100-tal internationale kinder- en jeugdkoren. Het is een fantastische festivalervaring met vleugje wedstrijd, met deelnameopties in diverse reeksen op basis van leeftijd en niveau en daarbovenop workshops, een optocht, een grote proclamatieshow,... Voor jonge zangers doorgaans een ervaring die indruk nalaat! 

26-29 APR 2024

Internationaal Koorfestival Vlaanderen Genk

Deze internationale koorwedstrijd in eigen land is een ideale gelegenheid om buitenlandse koren te leren kennen én zelf te excelleren. De tweedaagse wedstrijd heeft enkele programmaverplichtingen om koren uit te dagen zich op verschillende terreinen te bewijzen, er vallen mooie prijzen te winnen en je kan naast de wedstrijd zelf nog concerten geven in de mooie mijnstad. Niet voor kinderkoren (leeftijdsgrens +15).

4-6 OKT 2024

Koor&Stem Wedstrijd

Vanaf 2025 kan je driejaarlijks deelnemen aan de Koor&Stem Wedstrijd, waar zowel klassieke koren als koren die lichte muziek zingen zich kunnen voorstellen in een A reeks met preselectie of een open B reeks.  Er vallen mooie prijzen te winnen. De vereisten en programmaverplichtingen zijn beperkt en daardoor een goede eerste kennismaking met wat het betekent om aan een wedstrijd mee te doen. Niet voor kinderkoren.

25-26 OKT 2025

Lieven Duvosel muziekprijs

Voor de Lieven Duvosel muziekprijs in Sint-Martens-Latem neem je het op tegen een beperkt aantal klassieke Vlaamse koren.

BALK topfestival

Deze Rotterdamse wedstrijd voor koren en vocal groups is groot (70-tal deelnemende groepen) en een echte hoogmis voor koren die zich toeleggen op lichte muziek (pop, jazz, ...). Er zijn verschillende reeksen en klassen waarin je kan participeren, afhankelijk van je niveau en de grootte van je groep, maar je moet je hoe dan ook eerst kandidaat stellen om te mogen meedoen.

9 NOV 2024

Cantarode

Dit internationale koorfestival voor kamerkoren in Kerkrade (NL), vlakbij de Belgische grens, heeft hoge muzikale kwaliteit en culturele uitwisseling hoog in het vaandel. Naast de competitie, waar je je meet aan topensembles uit de wereld, heb je als koor gelegenheid om op te treden op prachtige locaties, deel te nemen aan workshops en recreatieve activiteiten. Het programma van het festival duurt enkele dagen, dus maak er een fijne koorreis van!

29 MEI - 1 JUN 2025

Internationale koorfestivals

Gedurende het hele jaar vinden overal ter wereld koorfestivals en -wedstrijden plaats. Een volledige lijst van koorfestivals bestaat niet, maar we geven je hieronder alvast heel wat koorevenementen mee die de moeite zijn om te bezoeken.

5 maart 2024 tot 10 maart 2024
Gedansk, Polen
15 maart 2024 tot 17 maart 2024
Rome, Italië

Vind je wat je zoekt?

Ieder koor is anders, ieder jaar kan anders zijn. Misschien zoek je iets heel specifieks of vind je je weg gewoon niet goed in het bestaande aanbod in Vlaanderen. Dan helpen onderstaande vragen jou zeker op weg naar het juiste aanbod.

Wij maken van een optreden op verplaatsing graag een hele daguitstap. Welke evenementen bieden ons dat?

Kijk hoger op deze pagina zeker eens naar het aanbod 'festivals'. Festivals duren doorgaans een hele dag (of zelfs meerdere dagen), zodat je naast je eigen optreden ook volop kan genieten van optredens van andere koren of muziekgroepen, zoals bv. Aarschot Volkoren, korenfestival Vlaandere, Leuven beKOORt, Hasselt beKOORlijk,... Sommige festivals bieden naast podiumkansen en concerten ook workshops, eetgelegenheid, samenzang zoals bv. het CLOSE festival, het Europees Muziekfestival voor de Jeugd en natuurlijk de Koor&Stem festivals zelf.

Wat zijn de opties voor kinder- of jeugdkoren?

Op zich kunnen kinder- en jeugdkoren overal aansluiten, maar enkele podiumkansen zijn specifiek op maat van kinderen en jeugd. Hét evenement voor kinder- en jeugdkoren is het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt, dat om de twee jaar voor koren wordt georganiseerd (in de tussenjaren voor orkesten). Ook is er om de twee jaar een editie van het festival beVOICEd, dat zich specifiek richt op gelijkstemmige jeugdkoren.

Waar kunnen we na een optreden advies krijgen van experten?

Via het Koor&Stem aanbod van koorcoaching kunnen koren tijdens repetities professioneel advies krijgen, maar heel wat koren willen advies krijgen op het eindresultaat van die repetities: het concert. Daarom bieden enkele evenementen een panel aan met juryleden of koorcoaches, die op basis van je optreden een professioneel advies formuleren, dat op papier of mondeling kan worden toegelicht. Voorbeelden van evenementen die dit aanbieden zijn het Koor&Stem Festival, het Europees Muziekfestival voor de Jeugd, het korenfestival Vlaanderen en ook bepaalde wedstrijden zoals het IKV Genk en de Koor&Stem Wedstrijd.

Waar worden we het meeste uitgedaagd en kunnen we excelleren?

In Vlaanderen zijn er slechts een paar koorwedstrijden. In Sint-Martens Latem is er de Lieven Duvosel muziekprijs en vanaf 2025 kan je deelnemen aan de Koor&Stem wedstrijden. De meest prestigieuze koorwedstrijd in Vlaanderen is momenteel de Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen in Genk. Je neemt er (na toelating) deel in een reeks gelijkstemmige of een reeks gemengde koren en er zijn verplichte onderdelen verbonden aan de wedstrijd, die door een jury wordt beoordeeld. De leeftijdsgrens van IKV ligt echter op minimum 15 jaar. Kinder- en jeugdkoren kunnen beter meedoen aan het Europese Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt. Hoewel geen echte wedstrijd kan je er meedoen in diverse reeksen, waar je wordt beoordeeld door een jury en krijg je achteraf een diploma tijdens de grote prijsuitreikingsshow. 

Waar kunnen we zonder veel vereisten met eigen repertoire optreden?

De meeste podiumkansen geven koren de gelegenheid met eigen repertoire op te treden. Heel soms zijn er inderdaad specifieke vereisten verbonden aan een optreden (bv. wedstrijd) of heeft het evenement focus op een bepaald genre (bv. Internationaal Gregoriaans Festival Watou). Omdat de meeste evenementen veel groepen laten optreden, is de concerttijd voor iedereen eerder beperkt, van 15 tot 30 minuten.

Waar kunnen we kennnismaken met andere koren?

De grote meerderheid van de podiumkansen op deze pagina zijn evenementen waar je andere koren kan ontmoeten, in het bijzonder de koorfestivals en -wedstrijden. Door middel van gemeenschappelijke activiteiten in het programma, zoals openingsconcerten, samenzangmomenten, workshops, prijsuitreikingen, recepties etc. creëren deze evenementen gelegenheid voor koorleden om te verbroederen, bv. BEvoiced, EMJ, IKV. Enkele van die evenementen bouwen ook specifieke netwerkmomenten in voor dirigenten en koorbesturen, bv. BEvoiced, de Koor&Stem Festivals. Zoek je naar internationale verbroedering met een koor, dan zijn binnen Vlaanderen IKV en EMJ je enige opties, maar in het buitenland is het aanbod heel groot!

Wij zingen enkel lichte muziek, waar kunnen wij terecht?

Veel koorfestivals staan open voor alle genres, maar de concertpodia hebben niet altijd versterkingsmogelijkheden. Zing je onversterkt, dan vind je zeker wel een plaatsje op elk van de festivals! Heeft jouw koor echter versterking, versterkte instrumenten, backtracks, solomicro's,... nodig, dan zijn de mogelijkheden beperkt. Op de Koor&Stem Festivals wordt er steeds een podium met technische ondersteuning aangeboden, net als op de Koor&Stem Wedstrijd en in Nederland het BALK topfestival, dat zich zelfs specifiek richt op koren lichte muziek.

Terug naar boven