U bent hier

Wil je met je koor graag op een podium staan? Of dat nu met eigen repertoire is of een vast programma, meerkorenprojecten of festivals, met coaching of in competitie: wij helpen je om de juiste match te vinden tussen jouw koor en het aanbod aan evenementen in Vlaanderen. 

Geen stress, veel zangplezier 

Geen preselecties, specifieke vereisten, geen jury, maar vooral veel concerten en ontmoeting, dat vindt je op het Korenfestival Vlaanderen in Kontich, op Leuven Bekoordt, Aarschot Volkoren,... Tijdens de Week van de Koren kan je misschien wel in jouw buurt optreden langs de route van een van onze koorwandelingen?  Ook het Internationaal Koorfestival Vlaanderen in Genk biedt ongedwongen podiumkansen los van de wedstrijd. Iets uitdagender en voor gelijkstemmige jongeren is het festival BEvoiced.
 

Constructieve beoordeling meepikken 

Wil je een fijne podiumervaring combineren met het opmaken van een goede stand van zaken in je koor? Wil je met feedback aan de slag kunnen? Dan moet je op één van de Koor&Stem festivals zijn en je laten opnemen in het programma van de presentatieconcerten. Na je optreden geniet je er van een feedbacksessie met ons panel van koorcoachen.  

Meer uitdaging aub: competities  

Daag je koor uit om te excelleren en neem deel aan de wedstrijd die bij je past. Je neemt het op tegen andere Belgische koren in de Lieven Duvosel wedstrijd, of tegen buitenlandse kinder- en jeugdkoren op EMJ. Vanaf 2025 kan je ook deelnemen aan de eerste editie vande Koor&Stem wedstrijd. Wie voor de ultieme uitdaging wil gaan moet op IKV zijn in Genk. 

Concertcircuit of zelf kansen creëren

kdjlsjdlksjdflksjd

Festivals

Vlaanderen heeft een mooi aanbod aan koorfestivals, waar ieder koor welkom is om zich te komen tonen op een van de podia. Geen one-choir-show, maar een feest waar koren elkaar een hele dag aan het werk kunnen zien! Hier te ontdekken.

Mooie podiumkansen voor koren op een boeiende dag vol optredens en workshops. Je gaat in gesprek met een team van experten die je koor alle kansen willen geven om te groeien!
Gelukkig Zijn is terug! We trekken op 25 september 2022 naar Duffel, Sint-Martens-Latem, Desselgem en Meise. Koren die wensen deel te nemen: meld je nu aan!
Heel Brussel aan het zingen krijgen én houden, dat is wat Singing Brussels wil bereiken. Een initiatief van BOZAR, i.s.m. Koor&Stem, Födekam en A Cœur Joie.
Tweejarlijkse happening voor gelijkstemmige jeugdkoren. Een dag vol workshops, open singing en concerten.

Wedstrijden

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras efficitur neque sagittis, tincidunt mauris ac, eleifend turpis. Cras efficitur neque sagittis, tincidunt mauris ac, eleifend turpis.

Een weekendvullend koorfestival met centraal een prestigieuze internationale koorwedstrijd. De enige in Vlaanderen!

Concertcircuit

Een aanbod voor koren die zoeken naar de kans om op te treden op een bestaand evenement of in een bestaande concertreeks, of zelf  kansen willen creëren 

Koorlink

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras efficitur neque sagittis, tincidunt mauris ac, eleifend turpis. Praesent consequat nunc et erat gravida, id placerat lacus imperdiet. Nam molestie volutpat ex, id bibendum nulla varius sed. 

Concertmissen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras efficitur neque sagittis, tincidunt mauris ac, eleifend turpis. Praesent consequat nunc et erat gravida, id placerat lacus imperdiet. Nam molestie volutpat ex, id bibendum nulla varius sed. 

Meerkorenproject

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras efficitur neque sagittis, tincidunt mauris ac, eleifend turpis. Praesent consequat nunc et erat gravida, id placerat lacus imperdiet. Nam molestie volutpat ex, id bibendum nulla varius sed. 

Vind je wat je zoekt?

Ieder koor is anders, ieder jaar kan anders zijn. Misschien zoek je iets heel specifieks of vind je je weg gewoon niet goed in het bestaande aanbod in Vlaanderen. Dan helpen onderstaande vragen jou zeker op weg naar het juiste aanbod.

Wij maken van een optreden op verplaatsing graag een hele daguitstap. Welke evenementen bieden ons dat?

Kijk hoger op deze pagina zeker eens naar het aanbod 'festivals'. Festivals duren doorgaans een hele dag (of zelfs meerdere dagen), zodat je naast je eigen optreden ook volop kan genieten van optredens van andere koren of muziekgroepen, zoals bv. Aarschot Volkoren, korenfestival Vlaanderen of Leuven Bekoordt. Sommige festivals bieden naast podiumkansen en concerten ook workshops, eetgelegenheid, samenzang zoals bv. het CLOSE festival, het Europees Muziekfestival voor de Jeugd en natuurlijk de Koor&Stem festivals zelf.

Wat zijn de opties voor kinder- of jeugdkoren?

Op zich kunnen kinder- en jeugdkoren overal aansluiten, maar enkele podiumkansen zijn er specifiek op maat van kinderen en jeugd. Hét evenement voor kinder- en jeugdkoren is het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt, dat om de twee jaar voor koren wordt georganiseerd (in de tussenjaren voor orkesten). Om de drie jaar vindt er ook een specifieke kinder- en jeugdeditie plaats van het Koor&Stem Festival en om de twee jaar een editie van BEvoiced voor jeugdkoren.

Waar kunnen we na een optreden advies krijgen van experten?

Via het Koor&Stem aanbod van koorcoaching kunnen koren tijdens repetities professioneel advies krijgen, maar heel wat koren willen advies krijgen op het eindresultaat van die repetities: het concert. Daarom bieden enkele evenementen een panel aan met juryleden of koorcoaches, die op basis van je optreden een professioneel advies formuleren, dat op papier of mondeling kan worden toegelicht. Voorbeelden van evenementen die dit aanbieden zijn de presentatieconcerten op de Koor&Stem festivals, het Europees Muziekfestival voor de Jeugd, het korenfestival Vlaanderen en de Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen Genk.

Waar worden we het meeste uitgedaagd en kunnen we excelleren?

In Vlaanderen zijn er slechts een paar koorwedstrijden. In Sint-Martens Latem is er de Lieven Duvosel muziekprijs en vanaf 2025 kan je deelnemen aan de Koor&Stem wedstrijden. De meest prestigieuze koorwedstrijd in Vlaanderen is echter de Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen in Genk. Je neemt er (na toelating) deel in een reeks gelijkstemmige of een reeks gemengde koren en er zijn verplichte onderdelen verbonden aan de wedstrijd, die door een jury wordt beoordeeld. De leeftijdsgrens van IKV ligt echter op minimum 15 jaar. Kinder- en jeugdkoren kunnen beter meedoen aan het Europese Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt. Hoewel geen echte wedstrijd kan je er meedoen in diverse reeksen, waar je wordt beoordeeld door een jury en krijg je achteraf een diploma tijdens de grote prijsuitreikingsshow. Excellerende koren kunnen bovendien worden gevraagd om opgenomen te worden in een concertreeks van Koorlink.

Waar kunnen we zonder veel vereisten met eigen repertoire optreden?

De meeste podiumkansen geven koren de gelegenheid met eigen repertoire op te treden. Heel soms zijn er inderdaad specifieke vereisten verbonden aan een optreden (bv. wedstrijd, concertmis) of heeft het evenement focus op een bepaald genre (bv. Internationaal Gregoriaans Festival Watou). Omdat de meeste evenementen veel groepen laten optreden, is de concerttijd voor iedereen eerder beperkt, van 15 tot 30 minuten. Een volwaardig eigen concert, met eigen repertoire, kan je wel geven als je wordt opgenomen in de concertreeks Koorlink. Enkel excellerende koren worden in deze reeks opgenomen.

Waar kunnen we kennnismaken met andere koren?

De grote meerderheid van de podiumkansen op deze pagina zijn evenementen waar je andere koren kan ontmoeten, in het bijzonder de koorfestivals en -wedstrijden. Door middel van gemeenschappelijke activiteiten in het programma, zoals openingsconcerten, samenzangmomenten, workshops, prijsuitreikingen, recepties etc. creëren deze evenementen gelegenheid voor koorleden om te verbroederen, bv. BEvoiced, EMJ, IKV. Enkele van die evenementen bouwen ook specifieke netwerkmomenten in voor dirigenten en koorbesturen, bv. BEvoiced, de Koor&Stem Festivals. Zoek je naar internationale verbroedering met een koor, dan zijn de vriendschapsconcerten van de Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen Genk misschien iets voor jouw koor.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalender

2023

Europa Cantat Junior, Gent

   
Koorwandelingen Week van de Koren 24 september
   
5-13 juli
Zing Nees concert i.s.m. Vlaams Radiokoor, Genk 22 oktober
Zing Nees concert i.s.m. Vlaams Radiokoor, Leuven  25 oktober
Koor&Stem Festival, Puurs 28-29 oktober
Zing Nees concert i.s.m. Vlaams Radiokoor, Brussel  29 oktober
   
Zing Nees concert i.s.m. Vlaams Radiokoor, Antwerpen  5 november

2024

Europees Muziekfestival voor de Jeugd  26-29 april
Naam van het festival Datum
Internationaal Koorfestival Vlaanderen Genk  4-6 oktober
Naam van het festival  Datum
Naam van het festival  Datum

2024

Naam van het festival  Datum
Naam van het festival Datum
Naam van het festival  Datum
Naam van het festival  Datum
Naam van het festival  Datum

 

2025

Naam van het festival    Datum
Naam van het festival   Datum
Naam van het festival    Datum
Naam van het festival    Datum
Various Voices Brussels LGBT-koren 24-28 juni 2026
Terug naar boven