Welke auteursrechten gelden op een koorconcert?

Hoe handel je auteursrechten af voor je koorconcert? Als je muziek zingt van componisten die meer dan 70 jaar dood zijn, kan je natuurlijk geen toestemming vragen aan componist noch nabestaanden om het werk te mogen uitvoeren. Die muziek behoort dan tot het publiek domein. Als dat niet het geval is, dien je wél toestemming te vragen.

Laatste wijziging: 1 september 2023

Dat kan rechtstreeks bij de componist, of via Unisono.be. Componisten of nabestaanden kunnen er namelijk voor kiezen om de administratieve afhandeling rond de auteurswet in handen van beheersvennootschappen te geven.
Voor uitvoering (publieke mededeling) en opname is dat Sabam en doe je de aangifte via Unisono. Zij verlenen in naam van de auteur de toestemming tot bijvoorbeeld het uitvoeren van een compositie. In ruil daarvoor betaal je een vergoeding. De aangifte moet ten laatste 5 kalenderdagen voor het evenement gebeuren om een extra toeslag te vermijden.


Voor het concert

Als je een concert geeft, doe je aangifte bij Unisono.

  • Maak een account aan of log in.
  • Kies voor aangifte van een evenement (fuif, concert, theater).
  • Kies concert/liveoptreden en vervolgens Klassiek concert.
  • Vul het invulformulier in met naam en locatie.
  • Duid vervolgens ook een datum van het evenement aan. Let op, een aangifte moet ten laatste 5 kalenderdagen voor het evenement gebeuren.
  • Ga verder en duid de vragen over het tarief aan. Bij de namen van de uitvoerders voeg je het programma toe, inclusief auteurs/componisten/arrangeurs. Als de speellijst nog niet definitief is, kan je dit ook na het concert ingeven.
  • Als je het programma ingevoerd hebt, vervolledig je de vragen over prijzen, ontvangsten en bijkomende info.
  • Bij de volgende klik beëindig je de aangifte en ontvang je een voorlopige raming. Je ontvangt ook een bevestiging van je aangifte via e-mail.

Na het concert

  • Na afloop van het concert, bij voorkeur binnen de 2 weken, log je opnieuw in in Unisono. Je zorgt ervoor dat je speellijst klopt en je geeft ook de inkomsten door. Unisono stuurt daar ook een herinneringsmail voor.
  • Je dient de volledige aangifte in, de factuur volgt meestal binnen 7 à 14 dagen.

Check je factuur

Voor alles wat buiten het Sabamrepertoire valt, kan je koor niet gefactureerd worden. Facturen worden opgemaakt op basis van het percentage door Sabam beschermde werken. Ieder type evenement heeft een ander tarief. Voor een klassiek concert valt dat onder het tarief ernstige muziek. Check hier de tarieven.