U bent hier

De Musica - school die muziek ademt

Zingen op school

De naam zegt alles natuurlijk: De Musica is een stedelijke basisschool in het centrum van Antwerpen die muziek ademt. Dat ze Zingende School zouden worden, spreekt voor zich. Even sfeer opsnuiven.

Eigen muziekmethode

In basisschool De Musica krijgt elke klas een half uurtje muziek per dag! Daarvoor ontwikkelde de school bij het ontstaan in de jaren '80 een eigen muziekmethode die het denken en de creativiteit van de leerlingen stimuleert. Specifiek muzikale opvoeding vormt het bindmiddel dat in zeer belangrijke mate het schoolklimaat bepaalt en sterk geïntegreerd is in het totale onderwijsaanbod. In de visie van de school heeft muzische vorming - dus ook drama, beweging, beeld en media krijgen ruime aandacht - een positieve invloed op de volledige ontwikkeling van het kind, betekenisvol leren, de sociaal-emotionele ontwikkeling, welbevinden en betrokkenheid. De school werkt bovendien al een tijdjes succesvol samen met de muziekacademie van Hoboken die er na de schooluren extra muzieklessen aanbiedt, voor zowel kinderen van de Musica als van andere scholen.

Aangepaste infrastructuur

De infrastructuur van de school laat toe om de muzische visie uit te werken: op de speelplaats is er een overdekt openluchttheater waar voor iedere vakantie plaats is om een gezamenlijk afsluitend muzisch moment te houden. Verder is er een theaterkelder en een muziekklas met een uitgebreid instrumentarium. Alle kinderen spelen blokfluit en zingen. Dat blijkt ook als we vlak voor de paasvakantie langskomen om het Zingende Schoollabel te overhandigen. Iedere klas heeft een lied voorbereid, de eigen klasleerkracht dirigeert, de andere klassen in het openluchttheater luisteren. De keuze van de liederen is duidelijk afgestemd op het niveau van de kinderen: éénstemmig of meerstemmig en canonisch, met of zonder ritmische bodypercussie, met of zonder blokfluitsamenspel. Mooi om te zien hoe vanzelfsprekend dit samen gebeurt. Op zo'n school is het heerlijk thuiskomen.

 

Tip: Luisterland

De Musica zet sinds kort extra in op muziek beluisteren in de lagere school, elke dag 5 minuutjes. Dat doen ze met de methode Luisterland die ze graag aanbevelen aan andere scholen. Je vindt een proeflesje op hun website. Probeer het zeker eens uit! Of ga zelf op zoek naar manieren om gericht muziek beluisteren een plaats te geven in je lessen.

Openluchttheater Musica
Terug naar boven