U bent hier

Regelmatig zingen loont

Zingen op school

In het Scheppersinstituut in Mechelen krijgen alle klassen van de lagere school wekelijks 1 uur muziekles. Dat daar ook op zeer regelmatige basis gezongen wordt, is duidelijk te horen. We gingen langs om hen het label van Zingende School te overhandigen.

Een uur muziek per week in elke klas

Hilde Van Beveren is leerkracht muziek in het Scheppersinstituut. Zij is aangesteld om elke klas van de lagere school iedere week een uur muziek geven. Tijdens dat uur zingt ze regelmatig, waardoor het liedrepertoire van de kinderen groot is. Ze is er van overtuigd dat wekelijks oefenen ervoor zorgt dat de stemmen en de oren langzaam maar zeker getraind worden, net zoals je wandelen of lopen oefent door het regelmatig te doen. Ze schoolt zich regelmatig bij en volgde onder meer de succesvolle opleiding Zingen met kinderen in Lier bij Marleen De Boo en Tom Johnson.

In het licht van de maan

Het vijfde leerjaar van het Scheppersinstituut doet dit schooljaar mee aan een bijzonder project: de voorstelling In het licht van de maan rond de figuur van Beethoven. Deze voorstelling werd artistiek vorm gegeven door Zingend Schip,  een collectief voor vocale performanceprojecten voor lagere scholen van Margot De Ley, Sien De Smet en Tom Johnson. In het licht van de maan is een liefdevolle muziektheatervoorstelling waarbij monoloog en kinderliederen elkaar afwisselen. We mochten de laatste repetitie op school meemaken en ontdekten een keure aan prachtige Beethoveniaanse liederen in een school die het duidelijk gewoon is om te zingen.  

Eén en al focus

In de stad van de Maneblussers waar voorouders van Beethoven woonden, mag zijn Mondscheinsonate natuurlijk niet ontbreken. Met Kijk de maan, kijkt ons aan verklanken de kinderstemmen uit het Scheppersinstituut de alombekende instrumentale melodie in lyrische frasen. Een ander lied - Stel je eens voor - over de doofheid van de componist, ontroert in de zanglijn en de tekst. Ook Ode an die Freude en Für Elise passeren de revue, in frisse arrangementen en poëzie op kindermaat. 'We kunnen ver gaan bij deze leerlingen, omdat er al een zangattitude heerst. Het is hier zalig werken',  horen we bij de docenten. De leerlingen zijn één en al focus en doen het ijzersterke werk van Zingend Schip alle eer aan! 

Stel je eens voor
Dat je plots niets meer hoort
Nooit meer een lief woord

Het resultaat zal iedereen bekoren. Op donderdag 18 april, 17 uur meert het schip van het Scheppersinstituut aan in het cultuurcentrum van Mechelen. Welkom aan boord, er zijn nog plaatsen!

Tickets voor de voorstelling op donderdag 18 april

Meer over Zingend Schip

 

Kijk de maan

Terug naar boven