U bent hier

Een ode aan de meer dan 2 miljoen amateurkunstenaars

Amateurkunsten

Op vrijdag 9 oktober 2020 maakt OP/TIL de resultaten bekend van het grootschalig bevolkingsonderzoek naar amateurkunsten in Vlaanderen, samen met De Federatie en de 9 amateurkunstenorganisaties, waaronder Koor&Stem. Hét belangrijkste resultaat van dit nieuwe grootschalige onderzoek naar amateurkunsten? 44% van de Vlamingen beoefent in zijn vrije tijd een creatieve hobby. Bijna 1 op de 2 Vlamingen dus. 

Dit cijfer steeg met maar liefst 7%, in vergelijking met vorig onderzoek. In 2008 leerde een grootschalig bevolkingsonderzoek dat maar liefst 1 op 3 Vlamingen tussen 14 en 75 jaar in zijn vrije tijd een creatieve hobby beoefent. Een verbluffend cijfer dat meteen het belang van de amateurkunstensector in de verf zette. 

Een decennium later was een update van het pionierswerk hard nodig. Het veld en het Vlaamse cultuurbeleid veranderde ingrijpend in 10 jaar tijd. De vakgroep sociologie van Universiteit Gent, onder leiding van Prof. Dr. John Lievens, voerde in 2019 opnieuw een grootschalig bevolkingsonderzoek uit naar amateurkunsten in Vlaanderen.

Amateurkunsten in de lift

De beoefening van amateurkunsten zit in de lift en is duidelijk gestegen tegenover 10 jaar geleden. Het onderzoek verschaft nog een pak meer belangrijke inzichten over het profiel van de amateurkunstenaars, hun nood aan ondersteuning en de drempels die ze ervaren. Het onderzoek focust ook op de impact die amateurkunsten hebben op de meer dan 2 miljoen Vlamingen die een artistieke hobby beoefenen. 

Op 9 oktober stellen OP/TIL en De Federatie de resultaten van het onderzoek voor aan de pers en het brede publiek. Minister Jambon beloofde erbij te zijn.

Het onderzoek zal dan uiteraard ook in te kijken en te downloaden zijn.

Meer info?

Contacteer Benedikte De Vos: benedikte.de.vos [at] cultuuroptil.be of 0473 94 24 05. 

Over het onderzoek

44% van de Vlamingen beoefent in zijn vrije tijd een creatieve hobby. Bijna 1 op de 2 Vlamingen dus. 
Terug naar boven