U bent hier

Poëzie op alle fronten

Het Aalsters Literair BonTgenootschap is een vereniging sinds 2010 initiatieven neemt om Aalst op de literaire kaart te plaatsen. Op 7 november nodigen ze Koen Stassijns uit in Qarfa, Aalst.

Als bewijs van oorlogswaanzin

Geen oorlog is zo doordesemd van poëzie als de Eerste Wereldoorlog. Aanvankelijk lokten romantisch-patriottische gedichten als lieftallige sirenes de soldaten naar het front, later toonde de poëzie zich als gitzwarte staalkaart van loopgraven, gifgas, wanhoop en woede. Gedichten werden neergekrabbeld op elk beschikbaar vodje papier, opgestuurd naar zussen en moeders om uitgetypt te worden. Als bewijs van de oorlogswaanzin. Tezelfdertijd stonden aan de andere kant van elk front pacifistische dichters vol afschuw te kijken naar de gruwel.

Literaire rollercoaster over liefde en vriendschap

De lezing 'Poëzie op alle fronten' van dichter, poëzievertaler en verteller Koen Stassijns is een literaire rollercoaster over liefde en vriendschap in en buiten de loopgraven met 'war poets' aller lande als hoofdrolspelers. Stassijns vertaalde zelf alle gedichten, niet enkel van de bekende oorlogsdichters maar evenzeer van notoire onbekenden. Een ontroerend liefdesverhaal tussen een Engelse dichteres en een Engelse dichter vormt de rode draad in het eerste deel. Beiden nemen actief deel aan de oorlog: zij als verpleegster in Londen, hij als officier in de loopgraven rond Ploegsteert. In het tweede deel komt een aantal Duitse en Oostenrijkse dichters aan het woord die dezelfde rotzooi moesten ondergaan als hun vijanden. Kortom, een unieke lezing waarin - ondanks de gruwel van de 'Groote Oorlog' - hunkering, liefde, vriendschap en kameraadschap de hoofdrol spelen.

Prijs: 5 euro
Locatie: Qarfa, Stationsstraat 13, Aalst

Poëzie op alle fronten
Terug naar boven