U bent hier

Samen zingen mag vanaf 1 juli 2020 (update 7)

Advies

109 dagen – zolang zal het geduurd hebben voor de eerste gezongen noot in groep opnieuw mag klinken. Na een eerste verlossende boodschap dat samen zingen weer mogelijk zou zijn vanaf fase 4 (1 juli 2020) is nu ook de tweede versie van het basisprotocol cultuur, met daarin disciplinespecifieke maatregelen, goedgekeurd.

Tweede versie basisprotocol

Het nieuw goedgekeurde basisprotocol cultuur vermeldt duidelijke en specifieke maatregelen die nageleefd moeten worden bij het samen zingen. De meest opvallende maatregelen zijn de verplichte onderlinge afstand van 2m en mondmaskers voor zangers vanaf 12 jaar. Daarnaast raadt men sterk aan om kooractiviteiten buiten te organiseren, of als dat niet kan in een binnenruimte die goed kan worden verlucht.

Eind mei publiceerde Koor&Stem al een allereerste versie van de leidraad, gebaseerd op de gidsen die toen beschikbaar waren, op resultaten uit verschillende buitenlandse onderzoeken en op contacten met verschillende experts (bv. rond verluchting en ventilatie). Sindsdien hebben we de leidraad verder ontwikkeld volgens de richtlijnen die we vanuit de overheid kregen.

De meest opvallende maatregelen zijn de verplichte onderlinge afstand van 2m en mondmaskers voor zangers vanaf 12 jaar

Toolkit corona

Vanaf vandaag staat er een volledige toolkit corona op onze website, die je zal helpen om op een veilige en doordachte manier opnieuw te gaan zingen. Je vindt in deze toolkit een volledig uitgewerkte leidraad, een visueel stappenplan, een summier overzicht van de officiële richtlijnen en een sjabloon voor een draaiboek. Bovenop verzamelden we de protocollen voor de organisatie van jeugdkampen en het charter voor ouderen in de samenleving.

Niet angstig maar verstandig

Er komt heel wat organisatie kijken om de opstart van je koorwerking veilig te laten verlopen, maar laat je hier niet door afschrikken. De documenten uit de toolkit begeleiden je van de eerste afwegingen tot de laatste praktische tips. Zo laat je niks aan het toeval over. Wees niet angstig voor het verleden, maar plan verstandig voor de toekomst.

Coronamaatregelen voor koren

Hier verzamelen we alle corona-updates, stellen we een FAQ en toolkit met leidraad ter beschikking met het oog op een veilige heropstart van de koorwerking.

Tevredenheidsenquête
Met dit nieuw goedgekeurde protocol is er nu een duidelijk lichtpunt, dat een einde maakt aan de afgelopen woelige lockdown met een venijnige staart. Tijdens de afgelopen maanden ondersteunde Koor&Stem jullie op vele manieren, die ook af en toe buiten onze comfortzone lagen. Hoe hebben we het gedaan? Dat willen we graag van je weten!

 

Terug naar boven