U bent hier

Zin om onze evenementen vanop de eerste rij te beleven? Steek mee de handen uit de mouwen als vrijwilliger voor Koor&Stem! Iets voor jou? Op deze pagina vind je alles wat je moet weten:  je kan je aanmelden als vrijwilliger, je krijgt recente zoekertjes te zien en er is een FAQ-rubriek.

Deel uitmaken van onze vrijwilligerspool?

Koor&Stem organiseert elk jaar talloze projecten voor koren, bestuursleden, individuele zangers, scholen, dirigenten, leerkrachten, enzovoort. Daarvoor kunnen we steeds rekenen op enthousiaste vrijwilligers die ons hierbij ondersteunen! Als vrijwilliger kies je altijd zelf op welke evenementen je graag wil komen helpen. Als deel van een ‘vrijwilligerspool’ ben je dus niet gebonden aan één specifiek evenement, en kies je zelf hoeveel evenementen je mee wil ondersteunen.  

Elk engagement is welkom!

Hoeveel vrijwilligers komen helpen op een activiteit hangt erg af van het aantal deelnemers, de locatie, het soort activiteiten, de doelgroep, enz. Ook jij kan je engageren om enkele shiften te komen meedraaien! We verwachten geen specifieke competenties of ervaring (voorkennis, diploma, enz.) om te komen vrijwilligen, gewoon je tijd willen geven en een hart hebben voor de koorwereld is voldoende. 

Waarom vrijwilliger worden?

 • Je steunt de koorwereld en helpt anderen om de wereld van samen zingen te ontdekken 
 • Je draagt bij aan de beleving van de deelnemers van de activiteit 
 • Je leert nieuwe dingen bij (van andere koren, zangers, experten, enz. die je aan het werk ziet) 
 • Je leert nieuwe mensen kennen en bouwt je netwerk verder uit 
 • Je maakt deel uit van een toffe bende vrijwilligers van Koor&Stem

Welke rol neem je graag op?

Logistiek vrijwilliger

Voor, tijdens en na een evenement dient er achter de schermen veel opgebouwd, opgeruimd, afgebroken, afgewassen, rondgereden, materiaal klaargemaakt, enz. Vrijwilligers met handen aan hun lijf en die achter de schermen willen werken, kunnen zich opgeven als logistieke vrijwilliger. 

Ondersteunende vrijwilliger

Sta je graag in rechtstreeks contact met de deelnemers en het publiek en maak je het evenement graag mee voor de schermen (onthaal, begeleiding van koren of artiesten, vestiaire, enz.), kan je je opgeven als ondersteunende vrijwilliger.

Coördinerende vrijwilliger

Neem je graag een coördinerende taak in handen en ben je een krak in het aansturen van andere vrijwilligers? Geef je dan op als coördinerende vrijwilliger. Dit is pas mogelijk vanaf de leeftijd van 25 jaar. 

Aanmelden

Je kan zelf je voorkeuren instellen via ons online vrijwilligersplatform Twizzit. Zo kan je shiften kiezen waar je je helemaal oké bij voelt! Na een eerste registratie nemen we meteen contact met je op voor een gezellig kennismakingsgesprek!  Met vragen kan je ook steeds terecht op vrijwilliger [at] koorenstem.be.

Hier registreren

Wij bieden jou...

 • Een flexibel engagement: je kiest zelf wanneer je kan komen helpen en wat je komt doen. 
 • Een persoonlijke aanpak (onthaal, briefing, opvolging bij vragen, enz.) 
 • Geen te lange shiften en voldoende pauzes 
 • Gratis toegang tot de activiteit (de workshop, het concert, enz.) 
 • Alles tegen een lege maag (snacks, drinken of zelfs een maaltijd) 
 • Je eigen persoonlijke T-shirt van Koor&Stem 
 • Een vergoeding voor je gereden kilometers en een terugbetaling van je onkosten (parking, treinticket, enz.). 

Zoekertjes

Koor&Stem Festival zoekt vrijwilligers

Puurs
organisatie zoekt vrijwilliger

Ben jij zo iemand die graag betrokken is achter de schermen? Of ben je gek op de sfeer van een koorfestival? Ontmoet je graag nieuwe mensen? Of ruil je graag jouw inspanning voor gratis deelname aan een evenement? Dan ben je een ideale vrijwilliger voor het Koor&Stem festival!

Vrijwilligers Zingen met Kinderen XL

Lier
organisatie zoekt vrijwilliger

Zingen met Kinderen XL bundelt expertise over zingen met kinderen in één enkele dag vol boeiende workshops, een open singing en een afsluitend concertje door twee kinderkoren. Een inspiratiedag voor kinder- of jeugdkoordirigenten én leerkrachten, niet te missen dus!

Vrijwilligers Koor- en Dirigentendag

Aarschot
organisatie zoekt vrijwilliger

De koor-en dirigentendag is de plek voor dirigenten en bestuursleden om zich te informeren en te laten inspireren over bestuurlijke en artistieke koorkwesties. Ze maken kennis met nieuw repertoire en kunnen netwerken met gelijkgestemden.

Faq

Vanaf welke leeftijd mag ik komen vrijwilligen? En is er een maximumleeftijd?

Vrijwilligers dienen minstens 16 jaar te zijn (of 16 jaar te worden in datzelfde kalenderjaar én de eerste twee jaren van het secundair onderwijs volledig te hebben afgerond) bij hun registratie in Twizzit. Chauffeurs dienen in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs B en zijn dus minstens 18 jaar oud. Ook aan de bar plannen we enkel meerderjarige vrijwilligers in. 

Er is geen maximumleeftijd om te komen helpen tijdens een evenement, maar weet dat je mogelijks gevraagd wordt om lang te staan, veel rond te wandelen, trappen op en af te lopen, enz. 

Wat is Twizzit en waarom moet ik me daarop aanmelden?

Koor&Stem gebruikt Twizzit voor allerlei administratieve doeleinden (ledenbeheer, facturatie, enz.); zo ook ter ondersteuning van de vrijwilligerswerking. Alle toewijzingen van shiften, terugbetalingen van onkosten, info over de activiteit en de ondertekening van documenten verlopen via die weg. Geen nood, je ontvangt van ons een duidelijke handleiding! 

Als ik kom vrijwilligen op een activiteit, moet ik dan nog een ticket kopen?

Als vrijwilliger tijdens een bepaalde activiteit, woon je het evenement gratis bij. Je bent dus tijdens en na je shift van harte welkom op de workshop, het eventuele slot- of toonmoment of op het concert.  

Hoe weet ik voor welke evenementen Koor&Stem vrijwilligers zoekt?

Bij je registratie in Twizzit kan je aanduiden of je graag de nieuwsbrief voor vrijwilligers ontvangt. Wens je dat niet, kan je in Twizzit zelf op zoek gaan naar openstaande shiften en je daarvoor opgeven. 

Hier op deze pagina en in de algemene  zoekertjesrubriek kan je zien waar er nog helpende handen wenselijk zijn! 

Moet ik een uittreksel uit het strafregister kunnen voorleggen?

Voor activiteiten waarbij meerderjarige medewerkers (dus ook vrijwilligers) in rechtstreeks contact komen met minderjarigen, is Koor&Stem verplicht om een uittreksel uit het strafregister (een zgn. ‘bewijs van goed gedrag en zeden’) - model 2 op te vragen dat niet ouder is dan één maand. Je wordt als vrijwilliger dus mogelijks gevraagd om dit te bezorgen voorafgaand aan de activiteit. 

Ben ik verzekerd en zoja, voor wat?

Als vrijwilliger bij Koor&Stem ben je verzekerd als je een ongeval zou overkomen tijdens de uitoefening van je taak of op je reisweg van en naar het evenement. Hierdoor zijn lichamelijke letsels, blijvende invaliditeit en overlijden als gevolg van een ongeval, gedekt (tot bepaalde maxima). 

Wanneer je als vrijwilliger tijdens de uitvoering van je taak door een fout ongewild schade aan andere personen zou veroorzaken (burgerlijke aansprakelijkheid), dan is die schade gedekt, op voorwaarde dat die schade niet opzettelijk werd veroorzaakt. 

Schade ingevolge diefstal of verlies van persoonlijke spullen (gsm, laptop, fototoestel, portefeuille, enz.) is niet gedekt.  

Welke kosten krijg ik vergoed?

Koor&Stem voorziet in een kilometervergoeding voor je verplaatsingen met de auto en de fiets, en een reële kostenvergoeding voor noodzakelijke kosten waar je een bewijs van kan voorleggen: tickets openbaar vervoer, gereden kilometers met de auto of de fiets en parkeerbonnetjes. 

Maaltijden of ongevraagde uitgaven worden niet terugbetaald, tenzij anders afgesproken met een aanwezige beroepskracht van Koor&Stem. 

Ik ben ook vrijwilliger bij een andere organisatie. Waar moet ik op letten?

Je kan de reële onkostenvergoeding die je bij Koor&Stem ontvangt niet combineren met een forfaitaire vergoeding die je in datzelfde kalenderjaar ontvangt/ontving bij een andere organisatie. Lees er alles over op de website van het Steunpunt Vrijwilligerswerk

Bij wie kan ik terecht met welke vraag?

Met algemene vragen kan je terecht bij Marjolein op het algemene mailadres vrijwilliger [at] koorenstem.be

Met specifieke vragen over jouw shift of over het evenement waarop je komt vrijwilligen, neem je best contact op met de desbetreffende Koor&Stem-medewerker die het project coördineert. Je vindt alle contactgegevens op onze wie-is-wie-pagina

Terug naar boven