U bent hier

23-24 augustus 2019,  Oude Abdij Drongen

Een tweedaags evenement voor liefhebbers van kerkmuziek met actieve workshops voor zangers, dirigenten én organisten. Je maakt kennis met Gregoriaanse en Slavisch-Byzantijnse gezangen, polyfonie, gospel, psalmen... Je verdiepen in de muziek van een bepaalde componist kan ook. Je leert er meer over zingen met kinderen òf over vocaal werken met ouder wordende stemmen. Tijdens enkele afsluitende concertjes kan je rustig nagenieten, op de info- en repertoiremarkt doe je extra inspiratie op. 

Met de sterretjes geven we aan of een workshops toegankelijk is voor elke koorzanger (*) of dat je al wat meer zangervaring moet hebben (**). Zo kan iedereen een geschikt programma uitstippelen!

Workshops op vrijdag

Muziek voor koor en gemeenschap

Workshop voor zangers **

Op zoek naar muziek voor je koor waarmee je tegelijk de gemeenschap kan betrekken tijdens de liturgische dienst? Volg dan zeker deze workshop met Ludo Claesen, componist, docent koordirectie en dirigent van o.m. het Kathedraalkoor Hasselt.

LUDO CLAESEN, 9.30-10.45U 

Opwarmingen voor de ouder wordende stem

Workshop voor zangers *

Begin de dag met een opwarming en leer ook iets over de uitdagingen van de ouder wordende stem. Roos Devos komt als koorcoach regelmatig in contact met koren die vragen hebben hierrond.  Je krijgt tal van tips over gezond en uitgebreid opwarmen!

ROOS DEVOS, 9.30-10.45U 

Muziek voor koor en gemeenschap

Workshop voor dirigenten

Aan de hand van de muziek uit de gelijknamige zangworkshop 'Muziek voor koor en gemeenschap' geeft Ludo Claesen uitleg over hoe je als dirigent tegelijk aanwijzingen aan het koor en aan de gemeenschap kan geven. Twee armen zijn voldoende! 

LUDO CLAESEN, 11.15-12.45U

Meerstemmige zettingen Zingt Jubilate

Workshop voor zangers *

Het liedboek Zingt Jubilate bevat een schat aan eenstemmige liederen voor de misviering.  Maar wist je dat er ook meerstemmige zettingen zijn? Pieter Stevens van ICL (Interdiocesane Commissie voor Liturgie) leidt je door zijn favoriete werken...

PIETER STEVENS, 11.15-12.45U

Parels voor de liturgie: de Jahrkreis van Hugo Distler

Workshop voor zangers **

De Jahrkreis van Hugo Distler (1932) bestaat uit 52 korte driestemmige parels voor de liturgie. Zijn kleurrijke harmonieën, expressieve woord-toonverhouding en subtiliteit zijn erg inspirerend voor zangers. Hera Wyckers deed haar masterproef koordirectie erover. 

HERA WYCKERS, 11.15-12.45U

Muziek in de liturgie: hoe, wat, waar, waarom

Infosessie

De eigen logica en wetmatigheden van de liturgie vormen het vertrekpunt van deze infosessie. Welke belangrijke rol kunnen zang en muziek spelen binnen de liturgie? Jan Christiaens en Dieter van Belle van het Centrum Christelijk Vormingswerk Gent maken je graag wegwijs.

JAN CHRISTIAENS, DIETER VAN BELLE, 14.15-15.30U

Psalmen in de liturgie

Workshop voor zangers **

Over beurtzangen, psalmzingen op Engelse wijze en psalmen in nieuwe vertalingen. Geert Hendrix is leraar en docent in muziek, professioneel dirigent en directeur van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans in Lier. Daarnaast is hij medewerker aan verschillende projecten rond een vernieuwde liturgie.

GEERT HENDRIX, 14.15-15.20U

Gregoriaans for dummies

Workshop voor zangers *

Ooit al eens willen proeven van Gregoriaans zingen? Dat kan met het Gregoriaans koor Cantabo uit Ekeren, dat de Gregoriaanse muziek op een historische verantwoorde manier interpreteert... met het notenschrift dat de monniken vroeger gebruikten en de figuurtjes boven de tekst die toon en ritme aangeven. 

CANTABO, 14.15-16.30U

Vlaamse muziek in de liturgie

Workshop voor zangers **

Wil je graag Vlaamse muziek brengen tijdens de liturgie? Dat kan zeker! Reinhard Andries zorgt voor de nodige inspiratie. Reinhard is actief als dirigent bij de Brugse korenfamilie Cantores, waar hij zowel het jongerenkoor Cantores Twist als het volwassenkoor Cantores Avvio onder zijn hoede heeft.  

REINHARD ANDRIES, 15.40-17.10U 

Kerkmuziek vinden op het internet

Infosessie

Hoe vind je kerkmuziek? Naast de traditionele kanalen zoals de bibliotheek (van Koor&Stem) en verschillende uitgaven, helpt Jos Bielen je je weg te vinden op het wereldwijde web. Welke interessante kerkmuziek-kanalen zijn daar terug te vinden en kan je vrij gebruiken? Breng zeker je laptop of tablet mee, dan kan je alle tips onmiddellijk uittesten!

JOS BIELEN, 15.40-17.10U

Maak kennis met diverse genres binnen de kerkmuziek, zoals Gregoriaanse en Slavisch-Byzantijns gezangen, polyfonie, gospel, psalmen...
 

Cantabo - Kind van het licht

Voor het concert op vrijdag heeft Schola Gregoriana Cantabo in samenwerking met de Bulgaarse luitist Yavor Genov een programma samengesteld geïnspireerd op de 15 Mysteries van de Rozenkrans, met aansluitende Gregoriaanse gezangen. Yavor Genov verrijkt het geheel met bijpassende luitwerken van Gombert, Josquin des Prez, Morales en anderen. 
 

Workshops op zaterdag

Warm je stem: opwarmingen en stemtips

Workshop voor zangers *
9.30-10.45 uur

Warm je stem op en krijgt tegelijk tips over je stemgebruik. Anita Dur is een bekende koorcoach bij Koor&Stem. Ze studeerde zang aan het Conservatorium in Brugge en Brussel en werkte mee aan concerten in binnen- en buitenland.

ANITA DUR

Gregoriaans zingen

Workshop voor zangers **
11.15-12.45 uur

Peter Canniere trakteert je op een bloemlezing uit het Gregoriaans repertorium. Je staat er niet alleen voor, maar wordt mee ondersteund door de schola Trunchiniensis, een zeskoppige dames-schola die bestaat uit oud-cursisten van het Centrum Gregoriaans in Drongen.

PETER CANNIERE

Zingen met kinderen en jongeren 

Workshop voor dirigenten
11.15-15.45 uur

Hoe breng je muziek aan bij kinderen en jongeren? Wat werkt er en wat niet? De docent dompelt je een halve dag onder in de geheimen van de kinderkoordirectie. Deze workshop is speciaal voor dirigenten die regelmatig tijdens de liturgie werken met een kinder- of jeugdkoor.

JOHANNES DE WILDE

Het Gregoriaans immaterieel erfgoed

Infosessie
9.30-10.45 uur

Joachim Kelecom van het Centrum Gregoriaans geeft meer uitleg bij het immaterieel erfgoed dat het Gregoriaans ons biedt, niet enkel met een blik in het verleden, maar ook met een stap naar de toekomst. Joachim is tolk, zingt bij het Gregoriaans koor van Leuven, de Schola Trunchiniensis en het vocaal ensemble Molitva. 

JOACHIM KELECOM

Vlaamse religieuze muziek voor kerk en concertzaal

Workshop voor zangers *
11.15-12.45 uur

Heel wat koren combineren bijdrages tijdens misvieringen met het voorbereiden van concerten. Ideaal als je repertoire kan dienen voor beiden, toch? Wim De Moor brengt de ideale muziek mee: win - win - win voor iedereen! Nieuw werk voor in de kerk, nieuw werk voor een concert én meer tijd om dit werk mooi af te werken.

WIM DE MOOR

Byzantijnse kerkmuziek

Workshop voor zangers **
14.15-15.45 uur

Maak kennis met Byzantijnse muziek. Enerzijds kan deze gezongen worden in de oorspronkelijke taal, maar anderzijds bestaan er ook Nederlandse vertalingen wat deze muziek heel bruikbaar maakt tijdens liturgische vieringen. Christine Van Laere maakte in de jaren '80 kennis met Byzantijnse kerkmuziek en sindsdien deelt ze haar passie graag met anderen! 

CHRISTINE VAN LAERE

Muziek voor gezinsvieringen, kinder- en jeugdkoren

Repertoireworkshop
9.30-10.45 uur

Ontdek muziek voor gezinsvieringen, in het bijzonder voor kinder- en jeugdkoren, onder de deskundige leiding van Hera Wyckers. Hera is gepassioneerd in het orgelspelen en koorzingen en dirigeert verschillende koren en samenzanggroepen. Sinds 2011 is ze titularis-organist van de dekenale Sint-Martinuskerk in Beveren-Waas en de omringende parochies.

HERA WYCKERS

Gospel tijdens de liturgie

Workshop voor zangers *
14.15-15.45 uur

Gospelmuziek zorgt steeds voor de nodige schwung. Maar hoe pak je dit nu concreet aan tijdens de liturgie? Ellen Verheyen van Musical On Stage heeft al boordevol ervaring opgedaan en wil deze graag met jullie delen! 

ELLEN VERHEYEN

Orgelatelier

Tijdens het Festival Kerkmuziek kan je op vrijdag een dagvullende workshop volgen, speciaal voor organisten. 

Drongen
23 augustus 2019
Heb je enige ervaring met het begeleiden van een koor op orgel, maar raak je in de knoop bij modale muziek? Dan is dit de ideale cursus voor jou. Deze workshop maakt deel uit van het Festival Kerkmuziek dat plaatsvindt op 23-24 augustus 2019 in Drongen.

Concerten

Tijdens het festival kan je genieten van verschillende concerten. Dompel je onder in gevarieerde concertmuziek en geniet! Als festival-bezoeker zijn de concerten gratis. Kom je niet naar het festival maar wil je wel een concert bezoeken. Dat kan! 

Praktisch

Meer info en contact

Koor&Stem vzw
Pater Pirestraat 50
2018 Antwerpen

Valerie Konings
kerkmuziek [at] koorenstem.be
03 237 96 43

Prijzen per persoon

  • Prijs per dag: € 65 / 55 (lid Koor&Stem)
  • Beide dagen: € 110 / 90 (lid Koor&Stem)
  • Kooratelier: € 20
  • Warm avondmaal: € 15
  • Overnachting (incl. ontbijt): € 40

Koffie, lunch, concerten zijn begrepen in de prijs. Lakens zijn ter plaatse aanwezig. Neem zelf handdoeken mee. Reserveer voor 20 mei om zeker te zijn van logies.

Locatie & bereikbaarheid

Oude Abdij Drongen 
Drongenplein 26/27
9031 Gent
Routebeschrijving

Er is parking op het domein.
Het station van Drongen is op wandelafstand.

 

Terug naar boven