U bent hier

Uitvoerders

Het gemengd koor Kalliope treedt op als concertkoor en werkt samen met een aantal lokale koren uit Aalst. Een belangrijke rol is weggelegd voor de 2 vertellers Jonas Van Thielen en Ella Michiels. Met de muzikanten van de Verdammte Spielerei. Stijn Van den Bossche doet het licht.

Cantate Domino

Cantate Domino werd als knapenkoor opgericht in 1959 door wijlen Kanunnik Michaël Ghijs in het Sint-Maarteninstituut van Aalst. Het koor groeide al vlug uit tot een befaamd Europees gemengd knapen- en mannenkoor. Na het overlijden van zijn stichter werd David De Geest in 2008 aangesteld als dirigent. In het voorjaar van 2015 werd de fakkel doorgegeven aan Andries De Winter.
Het koor verzorgde een hele reeks audio-opnames en werkte mee aan filmopnames zoals Daens, en In Bruges. Zo verleende het koor in 2017 ook zijn medewerking aan de realisatie van de film De Dirigent in een regie van Maria Peters. Het koor kreeg de titel van ‘Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen’ en ‘Cultureel Ambassadeur van Europa’.

cantatedomino.com

Kalliope

In september 1990 richtte Sabine Haenebalcke Kalliope op. Met een 13-tal leerlingen van o.a. de Gentse Kunsthumaniora (huidig MUDA) repeteerde ze een tijdlang op de zolder van haar woning tot de groep daar te groot voor werd. Kalliope specialiseert zich in de uitvoering van hoofdzakelijk tonale hedendaagse a capella muziek. De Vlaamse muziek krijgt daarbij extra aandacht. Kalliope verzorgde verschillende creaties van Vlaamse componisten als Raymond Schroyens, Vic Nees, Kurt Bikkembergs, Lucien Posman, Maarten Van Ingelgem e.a. Kalliope plaatste zich bij haar eerste deelname aan het provinciaal koortornooi in 1993 meteen in uitmuntendheid en zingt sinds haar tweede deelname in de hoogste ere-divisie. 

kalliopegent.be

Kantilene

Het gemengd koor Kantilene uit Aalst is een enthousiaste koorgroep van 45 leden. Sinds zijn ontstaan in 1989 staat het koor onder leiding van Martine Van de Voorde.  
Kantilene beperkt zich in de keuze van het repertoire niet tot één bepaalde stijl of genre. 
In Aalst werkte Kantilene ondermeer mee aan het muziekfestival Mazzic (2010) en het korenproject Songs from Mirage (2016). In 2015 zong het koor voor het eerst een bewerking van de compositie Kerstbestand van Maarten van Ingelgem gebaseerd op een deeltje uit het oratorium Onvoltooid Landschap. In 2012 promoveerde Kantilene naar de 1° afdeling op het provinciaal koorzangtornooi en bevestigde in deze afdeling in 2016. 

kantilene.be

Kamerkoor Vivace

Vivace ontstond in 1989, onder leiding van Annemie Van De Winkel. In 1995 werd Frederik Meireson de nieuwe dirigent. De weloverwogen programmakeuze boeit een steeds groter en trouw publiek. Het verlaten van platgetreden paden is voor de zangers een uitdaging en tevens een voldoening.  Vivace mocht reeds een paar maal als gastkoor meewerken aan het Aalsterse Mazzic-festival met werken van J.S. Bach, Erika Budai, Giles Swayne en Arvo Pärt en verzorgt regelmatig Radio 1-missen die vanuit de Sint-Martinuskerk te Aalst worden uitgezonden.  Grote flexibiliteit en een degelijke muzikale kennis maken breed repertoire op hoog niveau mogelijk. Tijdens de laatste provinciale koorwedstrijd werd Vivace dan ook ingedeeld in eerste divisie met onderscheiding en een speciaal woord van lof vanwege de jury.

vivace.be

Kratzfuss

Het eigenzinnige mannenensemble Kratzfuss is in drie jaar tijd uitgegroeid tot een begrip in cultuurminnend Aalst. De enthousiaste mannengroep, onder leiding van Philippe Souvagie, brengt eigen arrangementen van koormuziek, gaande van 16de eeuwse liefdesliedjes over Duitse romantiek, close harmony, negro sprirtuals, Engelse traditionals bewerkt door John Rutter, entertainment tot hedendaagse werken van Vic Nees en Kristiaan Van Ingelgem, en zingt zowel a capella als met instrumentale begeleiding. 
Kratzfuss

Cantala

Cantala werd in 2008 gesticht door Frederik Meireson. Het koor bestaat uit een enthousiaste en energieke groep meisjes van 11 tot 17 jaar uit het Sint-Maarteninstituut te Aalst. In hun jonge bestaan zongen ze vieringen voor radio en televisie, optredens in samenwerking met het Oost-Vlaams Kamerorkest, het Aranis ensemble, concertband Musikalo en jeugdorkest NOOTuitgang. Cantala wil mensen met elkaar verbinden en engageert zich in projecten als Levensloop en Care for Hair. Cantala staat onder leiding van Frederik Meireson.
Cantala

Sabine Haenebalcke

Sabine Haenebalcke is vaste dirigent van Kalliope (Gent). Als gastdirigent werkte Sabine samen met het Vlaams Radiokoor, het Symfonieorkest van Vlaanderen, en het Brussels Kathedraalkoor. Regelmatig wordt op haar een beroep gedaan als jurylid op nationale en internationale koorwedstrijden. Ook als koorcoach wordt haar expertise zeer gewaardeerd. Zij is eveneens ere-docente piano aan het MUDA te Gent.

Die Verdammte Spielerei

4 Saxofoons, 1 percussionist en 1 van megafoon voorziene onnozelaar vormen samen Die Verdammte Spielerei, een geheel van topmuziek in combinatie met volksverlakkerij. Die Verdammte Spielerei neemt een loopje met deze Vlaamsche realiteit. Maar vergis je niet, achter de façade van de marcellekes schuilen afgestudeerde conservatoriumstudenten, aan de slag bij gerespecteerde instellingen zoals Brussels Philharmonic en Bl!ndman.

Ella Michiels

Ella Michiels is 25 en woont in Aalst. Ze is radiomaker bij MNM. Daarnaast deed ze ervaring op achter de microfoon van Klara in het programma Promenade en werkte ze als online reporter voor Culture Club (Radio 1). Ella presenteert dit seizoen de kamermuziekconcerten van het Antwerp Symphony Orchestra. Ze is leerkracht woordkunst-drama in de Academie voor Podiumkunsten van Aalst en Herzele.

Jonas Van Thielen

Jonas Van Thielen is theateracteur. Naar aanleiding van de herdenkingen van WOI maakte hij in 2013 het reportageprogramma Ten Oorlog.

Terug naar boven