U bent hier

Vredesoratorium

Onvoltooid landschap is een vredesoratorium op muziek van Maarten Van Ingelgem en op tekst van Annelies Verbeke. De centrale thema's zijn de tegenstellingen eigen aan elke oorlog: liefde en dood, vriendschap en haat, hoop en wanhoop. In 2014-15 was de compositie te horen in Kortrijk, Gent, Genk, Edegem en Antwerpen. De volgende voorstellingen vinden plaats op 9 en 10 november 2018 in Aalst!

Het Aalsters Literair BonTgenootschap is een vereniging sinds 2010 initiatieven neemt om Aalst op de literaire kaart te plaatsen. Op 7 november nodigen ze Koen Stassijns uit in Qarfa, Aalst.
Stadsbeiaardier Kristien Van Ingelgem en vader van componist Maarten Van Ingelgem zorgde er samen met technicus Hubert Verheyen voor dat bepaalde delen van Onvoltooid Landschap nu ook op de Aalsterse beiaard te horen zijn!
Bij de uitvoeringen in Aalst zijn er heel wat verenigingen uit Aalst betrokken, o.a. Dé danscompagnie Francine De Veylder. We stellen hen even voor.

Componist en auteur

Annelies Verbeke

De meertalige novelle van Annelies Verbeke (°1976) wordt gedeeltelijk gedeclameerd, gedeeltelijk gezongen, gebaseerd op thema’s rond alle tegenstellingen die in de oorlog terug te vinden zijn. Sinds haar debuutroman SLAAP! in 2003 schreef Verbeke nog verschillende romans en verhalenbundels, scenario's en theaterteksten. 
Haar werk verscheen in 22 talen en won verschillende prijzen. In 2015 verscheen DERTIG DAGEN, dat zich net als Onvoltooid landschap in de Westhoek afspeelt.
anneliesverbeke.com

Maarten Van Ingelgem

Maarten Van Ingelgem (°1976) studeerde piano bij Jan Michiels aan het conservatorium van Brussel en compositie bij Wim Henderickx aan het conservatorium van Antwerpen. Hij leidt de compositieklas van de academie van Dilbeek waar hij ook leraar piano is, en is pianobegeleider aan de academie van Ninove. Verder geef hij zijn passie voor het creatieve door aan LUCA School of Arts (Lemmensinstituut) in Leuven als gastdocent compositie.
Zijn compositorisch oeuvre is divers en gaat van solowerk over strijkkwartetten en een kameropera tot een pianoconcerto. Maarten won de Gouden Klaproos (Sabam) voor koorcompositie,  in 2012 en 2014 werd hij laureaat van de European Award for Choral Composers.
maartenvaningelgem.be

 

Uitvoerders

De koren

Het gemengd koor Kalliope treedt op als concertkoor en werkt samen met een aantal lokale koren uit Aalst.

Dat zijn de kinderkoren Cantala o.l.v. Frederik Meireson en Cantate Domino o.l.v. Andries De Winter, het gemengd koor Vivace o.l.v. Frederik Meireson, het gemengd koor Kantilene o.l.v. Martine Van de Voorde en het mannenkoor Kratzfuss o.l.v. Philippe Souvagie. Het geheel staat onder de professionele leiding van Sabine Haenebalcke.

Die Verdammte Spielerei

Van Ingelgem koos voor een saxofoonkwartet en slagwerk met de muzikanten van de Verdammte Spielerei!

Het slagwerkinstrumentarium wordt zowel melodisch als ritmisch gebruikt. Je hoort de military drum, maar ook de djembé. Twee gelijkaardige  trommels naast elkaar symboliseren zo de twee culturen die  in de tekst aanwezig zijn. Er is ook een vibrafoon, die naar de West-Afrikaanse balafoon  verwijst en tegelijkertijd als melodie-instrument fungeert.

Jonas Van Thielen en Ella Michiels

Een belangrijke rol is weggelegd voor de 2 vertellers Jonas Van Thielen en Ella Michiels die Verbeke’s novelle vertolken. 

Ella Michiels is 25 en woont in Aalst. Ze is radiomaker bij MNM, werkte voor Klara in het programma Promenade en als online reporter voor Culture Club (Radio 1). Jonas Van Thielen is theateracteur. Naar aanleiding van de herdenkingen van WOI maakte hij in 2013 het reportageprogramma Ten Oorlog.

Koop tickets

Data

Vrijdag 9 november 2018
Zaterdag 10 november 2018
Telkens om 20.00u.
Deuren open om 19.30u.

Locatie

Sint-Martinuskerk
Priester Daensplein
9300 Aalst
Routebeschrijving

Prijzen

Kassa: 19 euro
Voorverkoop: 16 euro
UITpas met kansentarief: 1,5 euro
Tot 12 jaar: gratis
 

Tickets bestellen kan via de koorleden of hier online.
 

Kijk en luister

Een kinderkoor zingt als het over zwangerschap gaat, een basiskoor heeft de beschouwende functie van een Grieks koor, een jeugdkoor zit middenin de actie en het concertkoor dient als vocaal orkest. Je hoort een rap, een driestemmige cirkelcanon, grafische partituren, spreekkoren, koraalachtige passages, dubbelkoor en eenvoudige kinderliedjes... Live een totaalervaring die je niet mag missen!

Partners

Het meerkorenproject komt tot stand dankzij de gewaardeerde steun van de Stad Aalst en met de medewerking van de Academie voor Beeldende Kunsten, UiTPas Dender en De Aalsterse Muziekarchipel.