U bent hier

Liedjes voor de Slapelozen, Teergeliefde in tien talen, Sur le pont d'Avignon, Seven Madrigals, De zee is een orkest, Haec est praeclarum vas ... dat is Vic Nees, sinds de jaren '60 leverancier van belangrijke, degelijke koormuziek die graag en veel gezongen werd. Nees stierf bijna tien jaar geleden, maar zijn muziek houden we graag in leven. Dat doen we in 2023 door verschillende acties: een wedstrijd, een repertoiredag en een heuse concertreeks met het Vlaams Radiokoor.

Zing Nees en laat het ons weten

Opdat Nees' muziek zou blijven klinken, roepen we alle koren op om in 2023, het jaar van zijn overlijden, een werk van Vic te programmeren en ons dat te laten weten. Hoe doe je dat? Zet je concert in de kalender van UitinVlaanderen en tag je concert met KOOR maar ook met NEES. Wij brengen alle initiatieven digitaal samen als één groot eerbetoon.

Repertoiredag Vic Nees

Op 13 maart 2023 is het al 10 jaar geleden dat Vic Nees overleed. Tijdens een repertoiredag duiken we in het werk van Vlaanderens populaire componist, dirigent, mentor en columnist. We grasduinen in werk voor gemengd koor, vrouwenkoor én mannenkoor. De keuze is niet eenvoudig, er is zoveel mooie muziek die klaarligt om (her)ontdekt te worden. Fragmenten uit de Seven MadrigalsLiedjes voor de Slapelozen, Emmanuel en Three part songs staan zeker op de planning. Ook oefenen we de winnende werken van de compositiewedstrijd Vic Nees in en zoeken we enkele werken uit van collega-componisten. Lees hier meer en schrijf in.

Tweede editie compositiewedstrijd Vic Nees

In 2020 vond de eerste editie van de compositiewedstrijd Vic Nees plaats. In 2022 lanceert Koor&Stem, in samenwerking met ComAV, EMJ en het Vlaams Radiokoor, de tweede editie. De winnaars van de wedstrijd worden in maart 2023 bekend gemaakt. Op deze manier hoopt Koor&Stem - Vic Nees indachtig - nieuw talent te ontdekken en te motiveren om voor koor te componeren. In maart maken we de winnaars bekend!

Zing Nees en deel het podium met het Vlaams Radiokoor

De band met amateurkoren was erg belangrijk voor Nees. Het Vlaams Radiokoor nodigt koren daarom uit samen op een podium te zingen. In Genk (Koorlink, Fatimakerk), Leuven (locatie nog te bepalen), Antwerpen (Koorlink, AMUZ) en Brussel (Flagey)  zullen geselecteerde koren een podiumkans krijgen op 22, 25, 29 oktober en 5 november, alternerend met werken die het Vlaams Radiokoor uitvoert. Het slotwerk zingt iedereen samen.

Unieke podiumkans met het Vlaams Radiokoor

Van 1970 tot aan zijn pensioen in 1996 leidde Vic Nees het Radiokoor. Met de zangers zong hij veel muziek uit Vlaanderen en haalde hij vergeten partituren van onder het stof. Tegelijkertijd bouwde hij een rijk klankarchief uit van Vlaamse koormuziek en voorzag hij de amateurkoren van talloze composities die graag en veel gezongen werden. Op 14 maart 2013 overleed Vic Nees, binnenkort al 10 jaar geleden.

De band met amateurkoren was erg belangrijk voor Nees en is dat nog steeds voor het Vlaams Radiokoor. Het roept daarom koren op om de muziek van Nees samen op een podium te zingen. Op verschillende concertlocaties zullen geselecteerde koren een podiumkans krijgen, alternerend met werken die het Vlaams Radiokoor, onder leiding van de Nederlandse dirigent Béni Csillag uitvoert. Het slotwerk zingt iedereen samen.

Genk  Zondag 22 oktober 2023 15u Fatimakerk
Leuven Woensdag 25 oktober 2023 20u Keizersberg
Brussel Zondag 29 oktober 2023 15u Flagey, Studio 4
Grimbergen Zaterdag 4 november 2023 20u Abdijkerk
Antwerpen Zondag 5 november 2023 15u AMUZ
       

Hoe werkt het?

  • Stel een programma van twee werken voor, a cappella of met piano, waarvan één van Nees en één van een andere componist. 
  • Elk werk duurt maximum 10 minuten. Zorg voor een samenhangend programma in functie van de nagedachtenis van Vic Nees. Je kan onderaan het programma van het Vlaams Radiokoor raadplegen.
  • Je totale programma duurt ca 15 minuten.
  • Duid in de concertlijst de locaties aan waarnaar jouw koor zich zou willen en kunnen verplaatsen. Het Vlaams Radiokoor kiest wie waar zingt.
  • Voeg je koor-CV toe.
  • Geselecteerde koren krijgen stemcoachingssessies door zangers van het Vlaams Radiokoor.
  • Geselecteerde koren oefenen ook het gezamenlijke slotwerk van het concert in.
  • Er is een gezamenlijke repetitie op de concertdag. Die begint 3 uur voor aanvang van het concert.

Hier inschrijven

Lees ook

Koorwereld
In 2022 lanceert Koor&Stem, in samenwerking met ComAV, EMJ en het Vlaams Radiokoor, de tweede editie van de Vic Nees compositiewedstrijd.
Dirigeren
Opdat Nees' muziek zou blijven klinken, roepen we alle koren op om in 2023 een werk te programmeren en ons dat te laten weten.
Internationaal
Lara Denies, student compositie aan het conservatorium Antwerpen, eindigde als eerste in haar categorie. In de categorie DKO was dat Stijn Dierckx.

Concerten

Opdat Nees' muziek zou blijven klinken, roepen we alle koren op om in 2023, het jaar van zijn overlijden, een werk van Vic te programmeren en ons dat te laten weten.  Zet je concert in de kalender van UitinVlaanderen en tag je concert met KOOR maar ook met NEES. Wij brengen alle initiatieven hier digitaal samen als één groot eerbetoon.

Hier inschrijven

Zowel gemengde koren als mannenkoren, vrouwenkoren en kinderkoren kunnen deelnemen. Aanmelden kan tot en met 16 april 2023.

Jouw koor

Is je koor aangesloten bij Koor&Stem?

Wist je dat er 1000 koren in Vlaanderen lid zijn van Koor&Stem? En lid worden kan al voor €90 per jaar per groep. Lees hier alles over de voordelen van het lidmaatschap. Meer info

Wat is de samenstelling van je groep?
Mag een indicatief cijfer zijn, exacte aantal kan later worden bijgesteld!


Contactpersoon


Kandidaat stellen

Duid in de concertlijst de locaties aan waarnaar jouw koor zich zou willen en kunnen verplaatsen. Je kan dus meerdere opties aanduiden. Het Vlaams Radiokoor kiest wie waar zingt.

Stel een programma van twee werken voor, a cappella of met piano, waarvan één van Nees en één van een andere componist. Vermeld de duur van elke compositie. Je kan ook een alternatief voorstel toevoegen als je dat wenst.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 5 MB.
Toegestane bestandstypen: pdf doc docx odt.
Bestanden moeten kleiner zijn dan 5 MB.
Toegestane bestandstypen: jpg jpeg png.
Wil je ons nog iets vertellen?

We respecteren jouw privacy en verwerken persoonsgegeven met zorg. Lees hier onze privacyverklaring

Terug naar boven