U bent hier

Olympische koorvlam arriveert in Vlaanderen

Van 5 tot 15 juli 2020 vormt Vlaanderen het decor voor de 11de editie van de World Choir Games. Het treedt daarmee in de voetsporen van Tschwane (Zuid-Afrika) waar deze zomer een 500-tal koren uit meer dan 80 landen aantraden in competities in 30 verschillende categorieën. Op 6 november 2018 vond de kick-offpersconferentie plaats in het Vlaams Parlement, onderaan de pagina te herbekijken.

In totaal zullen meer dan 20.000 enthousiaste stemmen deel uitmaken van dit culturele topevenement dat naast de competitieformule ook buiten de muren van concertzalen zal treden tijdens tal van publieke optredens en vriendschapsconcerten. Antwerpen en Gent treden op als gastheren voor dit internationaal topevenement maar heel Vlaanderen zal kunnen meegenieten van dit gigantische koorfeest.

De World Choir Games zijn het tweede initiatief die concreet invulling geven aan de ambitie van deze regering om meer in te zetten op topevenementen in Vlaanderen. Vlaams Minister van Toerisme, Ben Weyts: “We willen in de nabije toekomst nog meer internationale topevenementen naar Vlaanderen halen. Evenementen zoals de World Choir Games plaatsen Vlaanderen op de kaart als bestemming waar mensen van over de hele wereld welkom zijn om in het fantastische historische kader van onze kunststeden, samen te zingen, ervaringen uit te wisselen en plezier te maken.' 

De World Choir Games openen op 5 juli met een spetterende openingsceremonie in het Antwerpse Sportpaleis. Gedurende elf dagen kunnen deelnemers en publiek deelnemen aan wedstrijden, workshops, galaconcerten, vriendschapsconcerten en samenzangmomenten. Op 10 juli wordt in de Antwerpse FMCCA het congres van de World Choir Council georganiseerd, gevolgd door een spetterende Landenparade die op 11 juli - op de feestdag van de Vlaamse Gemeenschap - door het centrum van Antwerpen zal trekken. De World Choir Games worden afgesloten met een grootse slotceremonie waarop de volgde host voor de World Choir Games zal worden bekend gemaakt. Mediafiguur en presentator Thomas Vanderveken wordt ambassadeur van deze 11de editie van de World Choir Games en componist en dirigent Maarten Van Ingelgem wordt de artistiek directeur.

Mediafiguur en presentator Thomas Vanderveken wordt ambassadeur van deze 11de editie van de World Choir Games en componist en dirigent Maarten Van Ingelgem wordt de artistiek directeur.

De World Choir Games is een internationaal topevenement waarop iedereen welkom is en waaraan iedereen kan participeren. De organisatoren willen er ook een breed inclusief evenement van maken met een bijzondere aandacht voor kansengroepen in Vlaanderen. Het evenement streeft ernaar koren en zangers uit heel de wereld te verbinden, ongeacht hun nationaliteit, etnische afkomst of geloofsovertuiging. Vlaams Minister van Cultuur, Sven Gatz: “Vlaanderen zet zich samen met de steden Antwerpen en Gent in om de setting te creëren voor de meest inclusieve, open en succesvolle World Choir Games totnogtoe".

Voor de Vlaamse koorwereld is de komst van de World Choir Games een unieke kans en tegelijkertijd een grote uitdaging. Vlaanderen is de bakermat van ongeveer 1000 koren, met samen zo'n 35.000 leden die elke week zingen. De Vlaamse Overheid investeert zo'n 7.4 miljoen euro in de organisatie van de World Choir Games. De praktische organisatie werd toevertrouwd aan de organisatie Koor&Stem vzw, die hiervoor een eigen organisatiestructuur zal uitbouwen. De World Choir Games zijn samen met het WK Wielrennen 2021 het tweede topevenement dat EventFlanders naar Vlaanderen haalt.

Persconferentie herbekijken

Organisatie

De World Choir Games zijn een internationaal koorevenement van INTERKULTUR en worden in 2020  in Vlaanderen georganiseerd op initiatief van Event Flanders, een samenwerkingsverband van Toerisme Vlaanderen, het departement Cultuur, Jeugd en Media en het Departement Buitenlandse Zaken, in samenwerking met de stad Antwerpen, de stad Gent en Koor&Stem vzw.

EventFlanders werd in 2016 opgericht als agentschap van de Vlaamse Overheid voor grote evenementen, als een interdepartementaal adviesorgaan onder de verantwoordelijkheid van VisitFlanders, Sport Vlaanderen, het Departement Cultuur, Jeugd en Media en het Departement Buitenlandse Zaken. Sinds de oprichting is EventFlanders uitgegroeid tot een volledig functionerend belangrijk evenementenbureau. Het heeft met succes twee belangrijke evenementen naar de regio getrokken: de World Choir Games 2020 en de UCI Road World Championships 2021.

Contact

Jeroen Tiebout, woordvoerder Ben Weyts: +32 477 99 80 88
Eva Vanhengel, woordvoerder Sven Gatz: +32 476 51 21 07
Koenraad De Meulder, Games Director WCG2020: +32 3 237 96 43
Bert Hatse, Event Flanders: +32 486 16 05 46

Meer info

Contact: wcg2020@koorenstem.be 
Website INTERKULTUR: www.wcg2020.com en www.interkultur.com 
Projectpagina Koor&Stem: www.koorenstem.be/wcg2020

The Choral Olympic Flame, het nieuwe symbool van de World Choir Games, is gearriveerd in Vlaanderen. Persconferentie Vlaams Parlement, 6 november 2018. (foto: Interkultur)
Terug naar boven