U bent hier

Volgende editie

Noteer alvast in je agenda. De volgende editie van de wedstrijd vindt plaats in het laatste weekend van september 2022, van vrijdag 30 september tot zondag 2 oktober.

In het weekend van 30 september tot 2 oktober 2022 zal voor de 16e keer de Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen plaatsvinden. Na een dertig jaar lange traditie in Maasmechelen, vindt de wedstrijd sinds de vorige editie plaats in C-Mine in Genk, in hartje Limburg. Het verleden en de charme van de oude mijngebouwen gaan er hand in hand met hedendaagse creativiteit: de geschikte plek dus voor deze fantastische koorwedstrijd!

Internationaal in Limburg

Elke editie van IKV wordt Limburg verwarmd met stemmen van over heel de wereld, van België tot Kroatië, van Rusland tot Indonesië. Elk koor laat zich van zijn beste kant zien en probeert de professionele jury te overtuigen met bekende en minder bekende muziek, melodieën uit eigen land en natuurlijk met het opgelegd werk dat telkens speciaal voor IKV geschreven wordt door een gerenommeerde Vlaamse componist.  

Competitie en muzikale vriendschappen

Het muzikale weekend opent traditioneel met een concert op vrijdagavond. Vanaf zaterdag gaat de wedstrijd van start, met in de twee categorieën (gelijkstemmige en gemengde koren) telkens twee juryconcerten. De zangers krijgen ook de kans om andere koren beter te leren kennen en samen te zingen tijdens vriendschapsconcerten op verschillende plaatsen in Limburg. Zondagavond sluit IKV af met een spetterend slotconcert en de bekendmaking van de resultaten.  

Hoe het begon in 1987...

Het jaar 1987 was voor het koor Cantate uit Maasmechelen een jubileumjaar. Toenmalig voorzitter Frans Meyers en dirigent Maurice Delporte vierden het twintigjarig bestaan van dit koor niet alleen met feestconcerten maar ze organiseerden ook voor het eerst de prestigieuze Internationale Koorwedstrijd Cantate, waaraan meteen zes Vlaamse en vijf buitenlandse koren deelnamen. De toon was gezet voor een prachtige traditie. De leden van Cantate, nu geleid door Marie-Rose Van Gerven, zijn nog steeds de bezielers achter dit grootse internationale event. Een gedreven ploeg van enthousiaste vrijwilligers maakt er elke editie weer een geslaagd koorevenement van.  

English

This page in English

Na een dertig jaar lange traditie in Maasmechelen, wijkt de wedstrijd dit jaar uit naar C-Mine in Genk, in hartje Limburg. Acht prachtkoren zullen er te zien zijn in een prachtsetting: welkom!
Jos Venken, voorzitter IKV

Nieuws

Lees hier de officiële uitslagen van de Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen die plaatsvond op 5-6 oktober 2019 in Genk.
Naast de wedstrijdconcerten overdag, biedt de Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen ook tal van avondconcerten in de regio.
Nieuwsgierig wie deze editie in de internationale jury van de Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen zetelt in Genk? We vertellen je er alles over
Festival
Vlaams componist Jan Van der Roost schrijft dit jaar de plichtwerken voor de Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen.
Koorwereld
Drie (!) koren werden geselecteerd voor deze editie van de prestigieuze Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen, 5-6 oktober 2019.
Dirigeren
Tijdens de Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen kunnen dirigenten deelnemen aan een observatiestage olv Joris Derder.
Festival
The King's Singers openen de Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen op 4 oktober 2019. Wees er snel bij om een ticket te bemachtigen!
Podiumkans
IKV strikte deze zes gentlemen voor het openingsconcert, een workshop en een masterclass voor koren.
Heuglijk nieuws uit de wedstrijd. Amaranthe o.l.v. Johannes Dewilde wint in de categorie gelijke stemmen. Helemaal verdiend!

blijf op de hoogte

Volg de Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen via Facebook, bekijk de fotoalbums op Flickr

Wedstrijdprogramma

zaterdag 5 oktober


Competitie gelijkstemmige koren

13.30 u. Opening, welkom, voorstelling jury
13.35 u. Meisjeskoor Muziekacademie van Koper, Slovenië
13.55 u. Vrouwenkoor Universiteit van Miskolc, Hongarije
14.15 u. Dameskoor Furiosa, België
14.35 u. Pauze
   

Competitie gemengde koren

15.05 u. Waelrant Camerata, België
15.25 u. Gemengd koor Siparantum, Kosovo
15.45 u. Kamerkoor Hugo Wolf, Slovenië
16.05 u. PUNKT. Tsjechië
16.25 u. Vocaal ensemble SAEVUS, België
16.45 u. Einde wedstrijddag
   

Avondconcerten

20.00 u. Avondconcerten van de deelnemende koren in Genk C-mine, Zonhoven, Oudsbergen-Opglabbeek, Lanaken-Veldwezelt, Riemst-Zussen, Opoeteren-Dorne.
   

Zondag 6 oktober


Tweede competitiedag

13.30 u. Welkom
13.35 u. Dameskoor Furiosa België
13.50 u. Meisjeskoor Muziekacademie van Koper, Slovenië
14.05 u. Vrouwenkoor Universiteit van Miskolc, Hongarije
14.20 u. Pauze
15.00 u. Vocaal Ensemble SAEVUS, België
15.15 u. Gemengd koor Siparantum, Kosovo
15.30 u. PUNKT, Tsjechië
15.45 u. Waelrant Camerata, België
16.00 u. Kamerkoor Hugo Wolf, Slovenië
16.15 u. Einde competitie
   

Proclamatie

20.00 u. Slotconcert en proclamatie
   

vrijdag 4 oktober

Openingsconcert

Kom ook op vrijdagavond naar het openingsconcert met de King's Singers!

Deelnemende koren

Het eerste weekend van oktober 2019 is het weer zover, dan komen acht geselecteerde koren uit de hele wereld naar de tweejaarlijkse Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen. Voor deze editie treden maar liefst 3 koren uit Vlaanderen aan en we verwelkomen daarnaast koren uit Hongarije, Slovenië, Kosovo en Tsjechië...

Vocaal ensemble SAEVUS, België

Ambitieus gemengd vocaal ensemble opgericht door Johannes Dewilde in 2016. SAEVUS staat voor ‘dynamisch’, ‘onstuimig’, ‘energiek’ en ‘vastberaden’ en streeft steeds naar een perfect uitgebalanceerde bezetting van 24 tot 32 zangers. Het ensemble wil een nieuwe verfrissende lezing bieden van voornamelijk nieuwe en romantische koorliteratuur. 6 maanden na haar premièreconcert won het koor al de hoofdprijs op het Korenfestival Vlaanderen in Kontich.

Dameskoor Furiosa, België

Furiosa is één van de vier koren van Arte Musicale vzw, een organisatie opgericht door Steve De Veirman. Het dameskoor is in 2009 gegroeid uit het jongerenkoor Furiakanti.  Tien jaar later vormen deze dames een hechte groep. Het koor legt zich toe op het unieke repertoire van gelijkstemmig koorwerk uit de meest recente koorliteratuur. Composities van Dan Forrest, Ola Gjeilo, Eva Ugalde, Kim Arnesen ed. kennen intussen geen geheimen meer voor deze meiden.

Kamerkoor Hugo Wolf, Slovenië

In 2010 opgericht door cultureel genootschap Mostovi naar aanleiding van de viering van het 150ste geboortejaar van componist Hugo Wolf. De vereniging promoot samenwerking tussen Sloveense en Duitse cultuurverenigingen in Maribor en Hugo Wolf geldt hierbij als rolmodel: geboren in Slovenië, later emigreerde hij naar Wenen. Onder leiding van Aleš Marčič brengt het koor vaak werk van componisten verbonden aan Maribor: Eduard Lannoy, Robert Stolz, Rudolf Wagner, ...

Punkt. gemengd koor, Tsjechië

Punkt. is een gemengd koor van hoofdzakelijk studenten klassieke muziek aan het Praags conservatorium. Opgericht in 2014 door studenten koordirectie wordt er vooral gefocust op composities van andere studenten. Punkt. blijft tot op vandaag trouw aan haar idealen en focust tevens op experimentele composities in combinatie met een excentriek klank- en bewegingsspel.  Het koor staat onder leiding van de jonge koordirigente en componiste Alena Jelínková.

Waelrant Camerata, België

Telg van de Waelrantkoren, een vzw met een open, warme maar vooral leergierige sfeer waarin koorzangers van alle leeftijden bereid zijn om gepassioneerd koormuziek te ontdekken. De Waelrant Camerata is het enige koor binnen de Waelrantwerking waar de zangers geselecteerd worden, nl. uit het Jeugd- of Kamerkoor. Deze koren hebben ervaring zat op (in)ternationale festival- en wedstrijdpodia.  De Camerata verdiept zich o.l.v. Marleen De Boo in een exclusief repertoire.

Gemengd koor Siparantum, Kosovo

Siparantum is opgericht in Peja op basis van een artistieke erfenis van de voorbije eeuwen. De koorleden hebben één gemeenschappelijke droom en overtuiging: via de koormuziek liefde, vertrouwen en hoop geven aan hen die geloven in een betere wereld. Het repertoire van Siparantum reikt van Renaissance tot de 21ste eeuw en bevat o.a. werken van Bach, Mozart, Whitacre, Runestad, Rabe en hedendaagse Albanese componisten.      

Vrouwenkoor Universiteit van Miskolc, Hongarije

Het vrouwenkoor van de Universiteit van Miskolc werd opgericht in 1987 als oefenkoor van het Departement Muziek en neemt nog steeds actief deel aan het muzikale leven van de stad. Verscheidene radiopnames en concerten in Hongarije en het buitenland bewijzen hun maatschappelijke presence. Het repertoire van het koor reikt van Renaissance tot en met 21ste eeuw. Vaak doen ze oratoria. Dirigent is Zoltán Sándor.

Meisjeskoor Muziekacademie Koper, Slovenië

Het Meisjeskoor van de Muziekacademie van Koper ontstond uit het Jeugdkoor van de academie en staat sinds 2011 onder leiding van dirigente Maja Cilenšek. Het koor concerteerde op festivals in Italië, Oostenrijk en Slovenië. Regelmatig creëert het meisjeskoor werken van hedendaagse componisten als Uroš Rojko, Bojan Glavina, Ambrož Čopi, Tadeja Vulc, Andrej Makor en Matej Bonin.

Praktische info

Data en locatie

In het weekend van 4 tot 6 oktober 2019 zal voor de 15e keer de Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen plaatsvinden, in C-mine cultuurcentrum Genk, hartje Limburg. 
C-mine cultuurcentrum Genk
C-Mine 10, bus 1, 3600 Genk

Routebeschrijving

Organisatie

Het bestuur van de Internationale Koorwedstrijd bestaat uit Jos Venken (voorzitter), Marie-Rose Van Gerven en Albert Philippaers (ondervoorzitters), Christiane Janssens (secretaris), Finie Tollenaers (penningmeester), Geert De Troyer, Frans Loyens, Lea Ubachs, Paul Steegmans, Willy Swennen, Lieselotte Goessens, Steven Smits en Gert Vanderlee.

Contact

Christiane Janssens, Oude Hoevestraat 51, 3600 Genk
Tel. +32 475 399 947, ikv.vlaanderen [at] gmail.com

Tickets

Tickets openingsconcert
tickets wedstrijdconcerten

De Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen 2019 is een initiatief van Cantate Maasmechelen en wordt mee mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Choral Festival Network, C-mine, Koor&Stem, de gemeente Maasmechelen, stad Genk, de provincie Limburg en de Vlaamse Gemeenschap.

Avondconcerten

Avondconcerten van de deelnemende koren in Genk C-mine, Zonhoven, Oudsbergen-Opglabbeek, Lanaken-Veldwezelt, Riemst-Zussen, Opoeteren-Dorne op zaterdag 5 oktober.

Terug naar boven