U bent hier

In het weekend van 4 tot 6 oktober 2019 zal voor de 15e keer de Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen plaatsvinden. Na een dertig jaar lange traditie in Maasmechelen sinds 1987, wijkt de wedstrijd voor gelijkstemmige en gemengde koren in 2019 uit naar C-Mine in Genk, in hartje Limburg. Het verleden en de charme van de oude mijngebouwen gaan er hand in hand met hedendaagse creativiteit: de geschikte plek dus voor deze fantastische koorwedstrijd in Vlaanderen!

This page in English

Internationaal in Limburg

Elke editie van IKV wordt Limburg verwarmd met stemmen van over heel de wereld, van België tot Kroatië, van Rusland tot Indonesië. Elk koor laat zich van zijn beste kant zien en probeert de professionele jury te overtuigen met bekende en minder bekende muziek, melodieën uit eigen land en natuurlijk met het opgelegd werk dat telkens speciaal voor IKV geschreven wordt door een gerenommeerde Vlaamse componist.  

Competitie en muzikale vriendschappen

Het muzikale weekend opent traditioneel met een concert op vrijdagavond. Vanaf zaterdag gaat de wedstrijd van start, met in de twee categorieën (gelijkstemmige en gemengde koren) telkens twee juryconcerten. De zangers krijgen ook de kans om andere koren beter te leren kennen en samen te zingen tijdens vriendschapsconcerten op verschillende plaatsen in Limburg. Zondagavond sluit IKV af met een spetterend slotconcert en de bekendmaking van de resultaten.  

Hoe het begon in 1987...

Het jaar 1987 was voor het koor Cantate uit Maasmechelen een jubileumjaar. Toenmalig voorzitter Frans Meyers en dirigent Maurice Delporte vierden het twintigjarig bestaan van dit koor niet alleen met feestconcerten maar ze organiseerden ook voor het eerst de prestigieuze Internationale Koorwedstrijd Cantate, waaraan meteen zes Vlaamse en vijf buitenlandse koren deelnamen. De toon was gezet voor een prachtige traditie. De leden van Cantate, nu geleid door Marie-Rose Van Gerven, zijn nog steeds de bezielers achter dit grootse internationale event. Een gedreven ploeg van enthousiaste vrijwilligers maakt er elke editie weer een geslaagd koorevenement van.  

Onze wedstrijd is het forum bij uitstek waar verschillende muziekculturen elkaar kunnen leren kennen en waar we de beste Vlaamse koren en muziek kunnen promoten.
Jos Venken, voorzitter IKV
Festival
The King's Singers openen de Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen op 4 oktober 2019. Wees er snel bij om een ticket te bemachtigen!
Podiumkans
IKV strikte deze zes gentlemen voor het openingsconcert, een workshop en een masterclass voor koren.
Heuglijk nieuws uit de wedstrijd. Amaranthe o.l.v. Johannes Dewilde wint in de categorie gelijke stemmen. Helemaal verdiend!
Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen
5 oktober 2019 tot 6 oktober 2019
Genk
dirigenten
Tijdens de Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen kunnen dirigenten deelnemen aan een observatiestage, die inkijk geeft in zowel de wedstrijden als de masterclasses met The King's Singers. Focus: vocaal dirigeren.

Deelnemen

Het eerste weekend van oktober 2019 is het weer zover, dan komen twaalf geselecteerde koren uit de hele wereld naar de tweejaarlijkse Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen. Iets voor jouw koor? We ontvangen graag jouw inschrijving vóór 15 februari 2019.

Voorwaarden

IKV is een wedstrijd voor zowel gemengde als gelijkstemmige koren van minimum 14 (gelijkstemmige) of 16 (gemengde) zangers en maximum 40 zangers. De minimumleeftijd voor de zangers is 15 jaar.
Kostprijs per koor is €250 per categorie.

Wedstrijdcategorieën

De wedstrijd heeft twee categorieën waarin een koor zich kan inschrijven: Gemengde Koren en Gelijkstemmige Koren. In elke categorie worden er drie winnaars geselecteerd. Er zijn ook vier speciale prijzen te winnen.

Mooie prijzen te winnen

1e prijs € 1.750, 2e prijs € 1.500, 3e prijs € 1.250 en prijs voor beste uitvoering van het verplichte werk € 750. We belonen de beste uitvoering van een eenstemmig volkslied met € 750, de publieksprijs is € 500 en het hoogst gequoteerde koor van de wedstrijd ontvangt een kunstwerk.

Verplicht repertoire

Een werk uit de periode voor 1750, een werk uit de periode 1800-1950, een verplicht werk van een Vlaamse componist, een werk uit eigen land van na 1950, een eenstemmig volkslied uit eigen land en enkele vrij te kiezen werken.

Concerten tijdens de wedstrijd

Op vrijdagavond is er een groot openingsconcert waarop alle koren uitgenodigd zijn. Op het concert van zaterdagavond mag ieder deelnemend koor zich 30 minuten voorstellen met een concertprogramma. Op zondagavond is er een groot slotconcert, waarop ieder koor één lichter koorwerk kan zingen.

Accommodatie

Koren kunnen er voor kiezen te logeren in gastgezinnen, voor € 30/persoon. De wedstrijdorganisatie helpt je om je zangers een gepast logement te bezorgen. Je kunt ook zelf een hostel/hotel boeken. De kosten en organisatie hiervoor zijn voor je eigen rekening.

Alle informatie en details over de inschrijvingsprocedure vind je terug in het volledige wedstrijdreglement dat je hier kan downloaden. Inschrijvingen moeten binnen zijn vóór 15 februari 2019.  Download het wedstrijreglement

Ga naar het inschrijvingsformulier

PARAMABIRA Goes to Belgium 2017 (After Competition Video)

"Life becomes more meaningful when we realize the simple fact that we'll never get the same moment twice." Herbeleef de ervaringen van het Indonesische koor Paramabira dat deelnam aan de internationale koorwedstrijd in 2017. Misschien is het in 2019 jouw beurt?

Praktische info

Data en locatie

In het weekend van 4 tot 6 oktober 2019 zal voor de 15e keer de Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen plaatsvinden, in C-mine cultuurcentrum Genk, hartje Limburg. 
C-mine cultuurcentrum Genk
C-Mine 10, bus 1, 3600 Genk

Routebeschrijving

Organisatie

Het bestuur van de Internationale Koorwedstrijd bestaat uit Jos Venken (voorzitter), Marie-Rose Van Gerven en Albert Philippaers (ondervoorzitters), Christiane Janssens (secretaris), Finie Tollenaers (penningmeester), Mirek Cerny, Geert De Troyer, Frans Loyens, Lea Ubachs, Paul Steegmans, Willy Swennen, Lieselotte Goessens, Steven Smits en Gert Vanderlee.

Contact

Christiane Janssens
Oude Hoevestraat 51
3600 Genk
Telefoon: +32 475 399 947
ikv.vlaanderen [at] gmail.com

Sfeerfoto's

Met dank aan

De Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen 2019 is een initiatief van Cantate Maasmechelen en wordt mee mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Choral Festival Network, C-mine, Koor&Stem, de gemeente Maasmechelen, stad Genk, de provincie Limburg en de Vlaamse Gemeenschap.

 

 

 

Terug naar boven