U bent hier

Iedere fervente (koor)zanger linkt de kerstperiode aan zingen in koude kerken, verlichte straten, gastvrije ziekenhuizen of tijdens goededoelenacties. Dirigenten gaan op zoek naar sfeervolle pareltjes om hun publiek te beroeren en te verrassen, zangers genieten van de warme verbondenheid tijdens de donkerste dagen van het jaar. Dit jaar niet. Dit jaar linken we kerstzingen aan livestreams en klinken er kerstvideo’s van virtuele koren in mozaïekformaat uit schermpjes in ons kot. Ook wij plannen tijdens deze vreemde kerstperiode allerlei digitale activiteiten om koren, zangers en geïnteresseerden de mogelijkheid te geven samen te zingen en muziek te beleven. Daarbij een origineel virtueel kerstkoor waar jij deel van kan uitmaken! 

Jingle bells all the way...

In ware adventskalenderstijl posten we in de vier weken voor kerstmis dagelijks iets op onze sociale media: een vrolijke kersthit, een oefenfilmpje door Doewap van een kinderkerstlied, een jazzversie van Merry Christmas, enzomeer.  Abonneer je dus gauw op onze Facebookpagina en volgt het van nabij. Je ziet alle berichten hieronder ook dagelijkse op onze site verschijnen. 

Zing mee in ons virtueel kerstkoor

Hierbij lanceren we ook ons virtueel kerstkoor: A World Wide Christmas Special. Componist Nicolas De Cock schreef een medley van bekende en minder bekende kerstliedjes, Panda van Proosdij bedacht de regie bij de compositie. Filmpjes opsturen voor dit bijzondere virtuele koor kan t.e.m. 15 december. Op 25 december wordt ons virtueel koor wereldwijd bekend gemaakt en kan je jezelf overal bewonderen en beluisteren. Een gegarandeerde kerstoorwurm! 

Jouw koor in onze kerst-playlists

Jammer genoeg zijn er geen kerstconcerten dit jaar maar dankzij jullie massale reactie konden we maar liefst 5 lijsten samenstellen met muziek uit jullie kerstconcerten. Stuk voor stuk prachtige staalkaartjes van het rijke Vlaamse koorleven, van kleuters tot senioren, van barok tot swingende jazz. 150 koren doken in hun video- en audioarchief; we publiceren ze stuk voor stuk tijdens de adventsperiode. 
naar playlists op youtube

Livestream concerten

Verder promoten we ook graag enkele livestream concerten van professionele vocale ensembles die ons nauw aan het hart liggen! Op donderdag 3 december zingt Air4Six, op donderdag 11 december streamt ook het Zangerscollectief hun optreden tot in jouw living. Op 21 december vier je kerst in intieme kring met het Vlaams Radiokoor. Telkens om 20 uur. 

Muzikale adventskalender

Van zondag 29 november tot aan kerst bezorgen we je elke dag een muzikale traktatie! Op zondagen geven we je inspiratie voor liturgische kerstmuziek, op maandag zijn onze Doewapdocenten van de partij, ...

Volg ons op Facebook

Doe mee met ons virtueel koor

A World Wide Christmas Special

Hoe breng je een Nigeriaans, Frans, Venezolaans en een 15de eeuws middel-Engels kerstlied samen met gospel en Latijn? In ons virtueel kerstkoor! Componist-arrangeur Nicolas De Cock schreef voor ons een unieke medley van bekende en minder bekende kerstliedjes in een aanstekelijk arrangement voor SATB en kinderkoor. Panda van Proosdij bedacht de regie. Mis jij ook het samen zingen in de kerstperiode? Schrijf je dan meteen in en doe mee. Zo gaat het in z'n werk...

Stap 1

Ontdek de compositie

Voor de muziek van ons virtueel koor gingen we voor jullie op zoek naar bekende en minder bekende kerstliederen uit alle hoeken van de wereld. Het resultaat: een unieke kerstmedley van Nicolas De Cock!

Beluister hier DE MUZIEK
Over de componist
Download partituur

Stap 2

Schrijf in

Iedereen mag deelnemen. We hebben mannen, vrouwen en kinderstemmen nodig. Je maakt repetitie- en opnametijd vrij tussen vrijdag 4 en dinsdag 15 december. We vragen twee aparte opnames ifv audio en video. De inschrijvingen zijn afgesloten.  

Stap 3

Oefen de audio

Dirigente Helen Cassano zorgt voor repetitievideo's per stemsoort zodat je beslagen voor je scherm verschijnt. Iedere repetitievideo duurt ca. 20 minuten.

INSTRUCTIEVIDEO KINDEREN
INSTRUCTIEVIDEO SOPRAAN
INSTRUCTIEVIDEO ALT
INSTRUCTIEVIDEO TENOR
INSTRUCTIEVIDEO BAS

Stap 4

Oefen de bewegingen

En Panda Van Proosdij bedacht de bewegingen. Die kan je hier bekijken. De instructievideo voor de bewegingen is voor alle stemmen dezelfde en duurt 15 minuten.

INSTRUCTIEVIDEO BEWEGINGEN

Stap 5

Neem de audio op

In deze stap neem je een video op waarbij je focust op de partij die je inzingt. Kleding, belichting, bewegingen, zijn bijzaak. Van deze video gebruiken we het beeld niet, alleen de audio. Zorg dat je oortjes of een koptelefoon gebruikt. Op vrijdag 4 december in de late namiddag krijgt iedereen die inschreef een mailtje met alle instructies over de AUDIO-opname.

Stap 6

Neem de video op

In deze stap neem je video op waarbij je focust op het beeld, de belichting en de bewegingen. Oortjes zijn hier niet nodig, we gebruiken de audio niet. Het is wel belangrijk dat je je partij evenzeer meezingt, zodat we mooie zingende gezichten in beeld kunnen brengen. Op vrijdag 4 december in de late namiddag krijgt iedereen die inschreef een mailtje met alle instructies over de VIDEO-opname.

Stap 7

Stuur je bestanden correct door

Het is voor ons belangrijk dat dit gebeurt op een overzichtelijke manier. Deadline voor indienen is 15 december. De deelnemers ontvangen de instructies over het correct doorsturen van de bestanden per e-mail. UPDATE 8/12: er liep iets fout met de links in de e-mail. Die werken niet om bestanden te droppen. De links in de pdf waarnaar gelinkt wordt in die e-mail WERKEN WEL.

Stap 8

Ontdek het resultaat

Het uiteindelijke resultaat presenteren we je op kerstdag, in onze koorbubbel met of zonder aperitief. Op vrijdag 25 december 11 uur kan je de virtuele première meemaken via onze Facebookpagina en op ons YouTube-kanaal. Wil je een bericht per mai? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.

Première op 25 december om 11 uur

Het uiteindelijke resultaat presenteren we je op kerstdag, in onze koorbubbel met of zonder aperitief. Op vrijdag 25 december 11 uur kan je de virtuele première meemaken via onze Facebookpagina en op ons YouTube-kanaal. Wil je een bericht per mail ontvangen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.

FAQ

OVER DE Partituur, regie en techniek

Waar vind ik de partituur?

Die vind je hier.

Zijn er aparte partituren per stem?

Ja. Die vind je hier.

Kinderkoor
Sopraan
Alt
Tenor
Bas

Waar kan ik de partituur beluisteren?

We hebben de aparte stemmen en de hele compositie op Soundcloud gezet zodat je het werk daar verder kan ontdekken: https://soundcloud.com/koorenstem/sets/a-world-wide-christmas

Mag ik de partituur later gebruiken in mijn koor?

Graag zelfs, daarom doen we het! Binnenkort publiceren we de muziek ook op www.koorklank.be, ons platform waar je kostenloos interessante partituren uit Vlaanderen kan vinden, gebruiken en verspreiden.

Welk opnamemateriaal heb ik nodig?

Een computer of gsm met degelijke opnamemogelijkheid en een koptelefoon of oortjes. 

Ik heb geen oortjes of koptelefoon. Is dat heel belangrijk?

De audioversie kan je alleen opnemen als je oortjes gebruikt of een koptelefoon opzet. Je zingt namelijk mee met een begeleidingstrack die uit je computer weerklinkt. Om die tijdens het opnemen niet opnieuw mee op te nemen, draag je oortjes of een koptelefoon. Je zingt je audioversie dus in met je koptelefoon op. Voor de videoversie, hoeft dat niet. We gebruiken het geluid van je videoversie niet. 

Zijn de bewegingen moeilijk?

De bewegingen zijn geschikt voor iedereen en eenvoudig zelfstandig aan te leren. 

Let op: in het begin mag je in alle richtingen draaien, daarna spiegel je Panda: wat zij rechts doet, doe jij links en andersom.

Op welke manier moet ik mezelf in beeld brengen?

Horizontaal, zodanig dat je zichtbaar bent tot en met je middel. 

Moeten we de bewegingen in spiegelbeeld opnemen?

Ja, dat klopt. Je spiegelt Panda: wat zij rechts doet, doe jij links en andersom. Alleen aan het begin, bij het ronddraaien tijdens de intro mag je kiezen in welke richting je ronddraait.

Mag ik ook alleen audio insturen?

Dat mag. We zullen veel beeldmateriaal ontvangen en mogelijk niet iedereen in beeld kunnen brengen. 

Waar moet ik opnemen?

Bij je thuis. Op een rustige, goed verlichte plaats. 

Moeten beeld en geluid apart opgenomen worden? Mag ik dat in één keer doen?

Voor dit project niet. We willen in het videobeeld liever geen mensen met oortjes en koptelefoons in beeld brengen. Als je video wil insturen, doe je dat zonder oortjes en neem je de audio apart op.

OVER DE Planning, timing, jouw deelname

Wanneer moet ik mij vrijmaken?  

Een virtueel koor neem je op wanneer jij tijd hebt. Enkele stille uren in de avond of het weekend zijn perfect. Zorg wel dat je alle rust kan nemen en dat je ontspannen bent, zo geniet je er zelf het meeste van. Je kan nu al beginnen oefenen op basis van de partituur en de geluidsfiles. Vanaf 4 december kan je ook oefenen met een echte repetitievideo. Dan zullen tevens de inzingtracks ter beschikking zijn. Ten laatste 15 december dien je je materiaal in te leveren. 

Hoe gaat het in zijn werk?

Hierboven op deze pagina kan je de verschillende stappen bekijken over het tot stand komen van jouw opname. Iedereen die op vrijdag 4 december ingeschreven is, krijgt vanaf dan uitgeschreven instructies per e-mail.

Moet ik lid zijn van een koor of muziekacademie?

Neen helemaal niet: iedereen die zijn partij kent, kan deelnemen en een versie opnemen. 

Moet ik noten kunnen lezen?

Als je geen noten kan lezen, ben je misschien wel beter getraind om op gehoor een partij in te studeren. We voorzien een repetitievideo waarmee je kan inschatten of je dit zelfstandig kan aanleren op het gehoor. Verder zijn er inzingtracks per stem. Dat wil zeggen dat iedere stem daar iets luider te beluisteren is. Ook daar zou je je partij mee kunnen inoefenen. 

Mag ik meer stemmen insturen?

Dat mag. 

Is deelname gratis?

Ja.

Wat als de opname toch niet lukt?

Geen nood, dan dien je ze niet in. We hopen dat het voor iedereen lukt en vooral dat je er plezier aan beleeft. Als je uiteindelijk toch verhinderd bent, dien je geen audio of video in. Je mag ook altijd telefonisch contact opnemen met Liesbeth via 0498 642 662 (dinsdag en donderdag) of 03 272 58 00 (maandag, woensdag, vrijdag).

over het eindresultaat EN PUBLICATIE

Komt iedereen in beeld?

Mogelijk niet. Er zijn technische beperkingen aan het aantal video’s van onze beeldtechnicus. We doen ons best om zoveel mogelijk video’s in het eindresultaat op te nemen!

Waar en wanneer verschijnt het eindresultaat?

Via Facebook en op onze website zal je op 25 december, 11 uur het eindresultaat kunnen bekijken en beluisteren.

Krijg ik een bevestigingsmail nadat ik mijn bestanden inleverde?

Nee, die krijg je niet. Je krijgt wel meteen een bevestigingsscherm: Hallo X, uw upload is geslaagd. Wij worden daarvan meteen verwittigd, komt goed.

Ik krijg een foutmelding bij het versturen van mijn bestanden.

Er is iets mis gegaan met een aantal links in de e-mail die alle deelnemers ontvingen. De links in de pdf bij die e-mail werken wél en vind je hier.

Blijf op de hoogte

Volg ons op social media en schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief.

Lees ook

Herinner je je nog onze kerstplaylists van 2020? 150 koren, goed voor 250 opnames en meer dan 7 uur luisterplezier...
Meer dan 200 enthousiaste zangers en zangeressen zongen mee in A World Wide Christmas Special van Nicolas De Cock.
Het koorleven is op zijn best tijdens kerst. We voorzien een sfeervol alternatief om het gemis aan koorconcerten wat te verzachten.
Ook Radio2 lanceert een virtueel koor in het kader van de Warmste Week. Zing mee met een nieuwe versie van ‘Ik hou van u’ van Noordkaap. 
Mis jij ook het samen zingen in de kerstperiode? Schrijf je dan in en zing mee in A World Wide Christmas Special van Nicolas De Cock.
Dagelijks tot kerst een muzikale tip, lied of filmpje op onze Facebookpagina. Maar evenzeer te (her)ontdekken op onze website.
Een sfeervol alternatief om het gemis aan kerstconcerten dit jaar een beetje te verzachten. Bezorg ons een opname van jouw koor voor 30 november.
Terug naar boven