U bent hier

MoSaIC staat voor Music for Sound Integration in the Creative sector, een Europees meerjarig samenwerkingsproject waarbij muzikanten van zeer diverse origine samenwerken, gezamenlijke kennis vergaren en elkaars muzikale tradities delen. Dat doen we door een groep artiesten samen te brengen en vervolgens in concerten met de artiesten, en in school – en koorprojecten met kinderen, jongeren en volwassenen. Koor&Stem is een van de vier partners.

Vier Europese partners 

Vier partners van over heel Europa werken hier samen aan: Ensemble Amadeus (Italië, projectleider en initiatiefnemer), Swinging Europe (Denemarken), Sound Grup Coral (Roemenië) en Koor&Stem (België). 

Artiesten met een verhaal

Elk partnerland stelde creatieve teams samen met 9 artiesten en een artistiek coördinator. Voor België zijn dat muzikanten uit Rwanda, Tunesië, Turkije, Iran, Rusland, Duitsland, Roemenië, Nederland en België. In Italië, Denemarken en Roemenië zijn het o.a. artiesten uit Iran, Syrië, Cuba, Colombia, Zweden, Ierland en Moldavië. Aan de hand van interviews en workshops met de artiesten maken we kennis en hun (muzikale) achtergrond. Bekijk zeker de filmpjes verder op deze pagina. Voor België trokken we tevens Aurélie Nyirabikali Lierman aan om het geheel artistiek coördineren. 

Beknopt onderzoek

Sociologe Vida Razavi (Iran) onderzoekt de muziek uit Rwanda, Turkije, Tunesië, Rusland en Venezuela. Wat zijn de belangrijkste kenmerken van de traditionele muziek in deze landen? Welk toonstelsel gebruikt men er? Welke typische instrumenten worden er gebruikt? Wat is het belang van de muziek in het dagelijkse leven in deze landen? Hoe kunnen we de verschillende kenmerken van al die landen samenbrengen in een muzikaal geheel? Het zijn slechts enkele van de vele vragen die in het onderzoek aan bod komen. Ook de andere partners kiezen enkele landen uit waarvoor ze een beknopt onderzoek opzetten.

Samenwerken met scholen en koren

We zetten samenwerkingsverbanden op met scholen en de negen artiesten. We verbinden de verschillende melodieën, technieken en competenties. Ze vormen de basis voor workshops aan leerlingen uit het lager en middelbaar onderwijs. De artiesten komen op bezoek in de scholen en werken intensief met de leerlingen. Ook voor koren komt er een interessant muzikaal traject dat zowel Westerse als niet-Westerse muzikale tradities omvat.

Concerten

De artiesten zetten concertjes op met school- en koorgroepen en creëren nieuwe muziek. In alle partnerlanden vindt trouwens een dergelijk traject plaats. In het najaar van 2020 brengen we alle artiesten uit de vier partnerlanden samen in Milaan op het World Music Festival, voor workshops, toonmomenten van de trajecten en interdisciplinaire en interculturele concerten!

Contact bij Koor&Stem

Liesbeth Segers, liesbeth.segers [at] koorenstem.be
Educatie, repertoire en uitgaven
Tel. +32 (0)3 237 96 43

Artistieke coördinatie

Aurélie komt uit Rwanda, werd geadopteerd en groeide op in Brugge. Ze is radioproducer, vocalist en componist. Veel van haar werken gaan over de reizen die ze heeft gemaakt in Oost-Afrika. Ze combineert daarbij haar achtergrond als journaliste met haar compositiepraktijk en akoestische muziek met elektronica. Aurélie: 'Ik integreer geluidsopnames uit mijn reizen vaak als omgevingsgeluid en als een documentair element in mijn composities. Ik ben gefascineerd door geluid en door hoe een ruimte klinkt (akoestiek). Ik vind het daarbij fijn om bij muziek uit te gaan van de meest inclusieve manier van kijken naar muziek, om niet alleen te denken over hoe een viool of een piano klinken, maar ook om geluiden uit het dagelijkse leven als muzikaal gegeven te ervaren. Dat kan de soundscape van mijn jeugd in Brugge zijn, maar evengoed de soundscape van het landschap waar mijn grootvader en mijn moeder wonen. Het kan gaan van abstracte elektronica met heel veel ruis en blieps tot heel fijne poëtische lijntjes.'

Bezoek de website van de artiest
Interview met Aurélie Nyirabikali Lierman

Nieuws

Internationaal
Drie jaar lang namen we 9 artiesten mee in een traject waarbij participatie centraal staat, via interviews, een stukje onderzoek, school- en koorprojecten en concerten.
De concerten Future Memories in Brussel markeerden het einde van het project MoSaIC in België. In oktober trekken enkele muzikanten nog naar Milaan om het Europese traject af te ronden.
Eind juni experimenteren we met 2 buurtprojecten waarbij onze MoSaIC-artiesten samenwerken met de kinder- en jeugdkoren Singing Molenbeek en Lyric Music, samen met buurtbewoners.
Zingen op school
Koor&Stem vertaalt het MoSaIC project ook naar scholen. Hoe doe je dat als er een besmettelijk virus rondwaart?
Internationaal
Deze topmuzikanten kunnen ook naar je school, koor of opvangcentrum komen om samen te zingen en muziek te maken. Meer weten?
Internationaal
MoSaIC-artiesten van over heel Europa maakten samen een virtuele versie van "O Mio Bela Madonina', een traditioneel Milanees lied.
Internationaal
Een aantal Koor&Stem docenten en MoSaIC-artiesten zullen 5 weken met leerlingen werken rond het thema 'overal en nergens thuis'.
MoSaIC
Internationaal
De MoSaIC-artiesten trekken naar de Voorzienigheidsschool van Anderlecht en zingen samen met de kleuters en lagere schoolkinderen.
Internationaal
Hoe klinkt de muziek van al deze artiesten samen? Bekijk en beluister de filmpjes van het eerste MoSaIC-toonmoment: Becoming MoSaIC!
MoSaIC
Internationaal
Musicians from Italy, Romania, Denmark and Belgium with roots from all over the world meet and rehearse for the first time in Brussels in approach to the World Music Festival in autumn 2020 in Milan.
Internationaal
Koor&Stem werkt momenteel mee aan dit Europees project waarbij we muziek gebruiken als middel voor sociale participatie. Nieuwsgierig?
Internationaal
Koor&Stem interviewde de MoSaIC-artiesten in februari en maart 2019. Aurélie Nyirabikali Lierman is artistiek coördinator van het project.
Zingen op school
Tips nodig over zingen met mensen met een migratieachtergrond op school of in het koor?
Kom (gratis) zingen, klappen, stampen, spelen en dansen met je kinderen op muziek uit de hele wereld tijdens Singing Brussels.

blijf op de hoogte

Volg MoSaIC ook op Facebook, YouTube of via de overkoepelende Europese website


Deelnemende artiesten

Koor&Stem engageerde Greet Wielemans (België, dirigente Regenboogkoor), Mirjam de Wit (Nederland, muziekpedagoge), Anja Kowalski (Duitsland, gitariste, zangeres, componist), Zeno Popescu (Roemenië, dirigent Singing Molenbeek, zanger Opéra de Wallonie), Natalia Bachtina (Rusland, zangeres), Emre Gültekin (België-Turkije, sas en aanverwante instrumenten), Moufadhel Adhoum (Tunesië, ud), Vida Razavi (Iran, dutar, sociologe) en Paúl Sojo Machado (Venezuela, zanger, dirigent).

Vida Razavi (Iran)

Vida Razavi komt uit Iran en woont sinds vijf jaar in België. Ze studeerde sociologie en werkte in Kenia. In Antwerpen is ze als veldwerker verbonden aan het Red Star Line Museum. Ze werkt tevens voor het Rode Kruis en was een van de vrouwen aan het woord in het boek ‘The history of her story. Hoe vrouwen een nieuwe thuis bouwen’. Vida speelt dutar, een tweesnarig volksinstrument uit Oost-Iran gelinkt aan de luit dat ze overal mee naartoe neemt. Haar sociologische kijk op muziek verrijkt dit project. 

Natalia Bachtina (Rusland)

Natalia Bachtina komt uit Rusland. Ze groeide op in de buurt van Sint-Petersburg onder het Sovjetregime. Daar legde men de nadruk op het massadenken en de sociale aspecten van het samenleven, in positieve en negatieve zin. Dat maakte dat Natalia pas in België haar eigen talenten ontdekte en begon te zingen: Russische klassieke muziek en Nederlandstalige volks- en popmuziek verenigen het beste van twee werelden. Natalia staat heel graag op een podium om te zingen, het geeft haar zelfvertrouwen en maakt haar gelukkig. 

Zeno Popescu (Roemenië)

‘Chanter pour vivre ensemble’ vat precies samen wat Zeno Popescu doet bij Singing Molenbeek. Binnen dat project richtte hij in verschillende lagere scholen in Molenbeek schoolkoren op. De kinderen worden professioneel begeleid door coaches van topniveau. Zeno komt uit Roemenië. Hij kwam naar België om aan de Koninklijke Kapel Koningin Elizabeth zang te studeren bij José Van Dam en huwde hier Ana-Camelia Stephanescu (2de laureaat Koningin Elisabethwedstrijd 1996). Samen met hun kinderen wonen ze in Brussel.

Paul Sojo (Venezuela)

‘Through the years I’ve realized that music is without exaggeration a life saviour for me. It helps me pass different types of struggles that I’ve had.’ Paul Sojo Machado komt uit Venezuela. Paul is zanger en dirigent. Hij studeerde in Caracas en later aan LUCA School of Arts, campus Lemmens. Dankzij zijn Zuid-Amerikaanse roots blijkt elk exotisch ritme kinderspel.  

Emre Gültekin (Turkije/België)

Emre Gültekin heeft de dubbele Turks-Belgische nationaliteit. Emre groeide op tussen en in de muziek. Zijn vader was componist-muzikant en speelde, net zoals Emre, saz. Thuis was er een studio waar ze samen uren en uren muziek speelden en opnamen. Emre is doordrongen van volksmuziek en werkt regelmatig samen met topmuzikanten uit andere tradities, bijvoorbeeld de Armeense muzikant Vardan Hovanissian of de Indische Malabika Brahma. Die kruisbestuiving levert schitterende eindresultaten op. 

Anja Kowalski (Duitsland)

‘De ‘andere’ zijn is een deel van Brusselaar zijn’. Anja Kowalski werd in Brussel geboren, haar ouders verhuisden van Duitsland naar België net voor haar geboorte. Ze houdt van de hoofdstad omdat er zoveel verschillende nationaliteiten wonen.Anja is zangeres en gitariste. Ze schrijft muziek tussen jazz en pop, improvisatie en songwriting en is altijd op zoek naar authenticiteit in alles wat ze maakt.  

Mirjam de Wit (Nederland)

Mirjam De Wit komt uit Nederland. Als muziekpedagoge schrijft ze kinderliedjes, geeft ze workshops en bedenkt ze nieuwe pedagogische concepten. In dit filmpje maak je kennis met een aantal van haar projecten: de Plutomobiel, Barok ‘n Roll en de Componistenkalender. Een tijd geleden werkte ze ook mee bij het tot stand komen van een thuistalenbib in een Antwerpse basisschool.  

Greet Wielemans (België)

Greet Wielemans is orthopedagoog, zangeres en sound-therapeut, geboren en getogen in België. Als jongvolwassene woonde ze drie jaar in Kameroen, waar ook haar oudste zoon geboren werd. Het leverde bijzondere inzichten op en beïnvloedde de rest van haar leven. Als orthopedagoog gebruikt ze muziek en klanktherapie bij het behandelen van problemen van patiënten. In Genk leidt ze het Regenboogkoor, een divers koor met mensen van verschillende socio-culturele achtergronden. 

Moufadhel Adhoum (Tunesië)

Moufadhel Adhoum komt uit Tunesië. Eerst studeerde hij beeldende kunsten in Tunesië en België. Ud spelen was een hobby die hij pas later professioneel opnam. Moufadhel werkt als muzikant-componist samen in verschillende interessante constellaties. Beluister zeker de muziek van zijn groep Hijaz: de groepsleden verenigen de Arabische melodische wendingen met jazz, wat heerlijke muziek oplevert. Moufadhel geeft udlessen, componeert en arrangeert. 

Partners

MoSaIC wordt gesteund door Creative Europe, het subsidieprogramma van de Europese Unie (2014-2020) ter bevordering en ondersteuning van de internationale samenwerking in de culturele, creatieve en audiovisuele sectoren. Koor&Stem werkt daarom voor dit project samen met verschillende partners van over heel Europa. Ensemble Amadeus uit Italië (de projectleider) organiseert grote concerten om zo klassieke muziek breed te verspreiden en zorgt voor de opleiding van muzikanten, met extra aandacht voor bijzondere doelgroepen. De Deense organisatie Swinging Europe wil het netwerk en samenwerking van swingmuzikanten verbeteren op internationaal niveau en zoekt daarbij vooral naar kansen voor jonge muzikanten. Ook het Roemeense koor Sound Grup Coral doet mee aan dit mooie project. Dit actieve koor is altijd op zoek naar nieuwe kansen en innovatieve projecten, zoals MoSaIC.

Terug naar boven