U bent hier

'De ziekte van Alzheimer tastte het geheugen van mijn moeder aan, waardoor ze mij niet langer herkent. Tijdens het samenzangmoment bloeit ze open, zingen we samen liedjes en vinden we elkaar weer. Het lijkt alsof dementie dan even niet bestaat. Dat is voor mij heel bijzonder.' - Of hoe samen zingen het contact bij mensen met dementie en hun omgeving weer mogelijkheid maakt. We spreken mensen met dementie niet aan op hun tekorten maar op hun mogelijkheden. Onderzoek wijst uit dat het muzikaal geheugen veel langer bewaard blijft dan andere vaardigheden. Daar gaan we mee aan de slag. 

Dementie raakt

Dementie treft in Vlaanderen meer dan 130 000 mensen. 1 op 3 Vlamingen wordt geconfronteerd met dementie. Tegen 2035 verwachten we een gemiddelde stijging van meer dan 40%.  De meerderheid van hen woont nog thuis en wordt verzorgd door een mantelzorger. Beiden riskeren sociaal en maatschappelijk geïsoleerd te geraken. Grote maatschappelijke uitdagingen komen eraan.

Een samenzangmoment

Dementie belichten en vooral ook verlichten, wordt daarom een aandachtspunt voor de komende generaties. Dit doen wij natuurlijk via muziek, want zoals weerman Frank Deboosere, peter van dit project, verwoordt: ‘muziek is een fantastische taal waarmee we mensen heel lang kunnen blijven bereiken.’ Binnen dit project ondersteunen wij zorginitiatieven in het opstarten van samenzangmomenten voor personen met dementie en hun mantelzorger. 

Vormingen

Het is niet evident om een samenzangmoment te starten en/of te begeleiden. We organiseren daarom vormingen voor alle geïnteresseerden - vrijwilligers, mantelzorgers, zorgkundigen, animatoren, directie - die samen willen zingen met mensen met dementie. We helpen je graag op weg en bieden een antwoord op vele muzikale en organisatorische vragen. Je kan bij ons terecht voor info rond opstarten, muziekinstrumenten gebruiken, repertoirevragen, specifieke en situatiegebonden vragen die een antwoord op maat nodig hebben en wetenschappelijke achtergrondinfo rond zingen met personen met dementie. Daarnaast geven we ook (gast) colleges op hogescholen rond de kracht van zingen bij personen met dementie. 

Didactisch materiaal

Je kan in onze webshop terecht voor heel wat didactisch materiaal. 3 cd's met populaire liedjes, een liedtekstbundel, een inspiratiegids vol nuttig advies, partituren in verschillende toonhoogtes, piano-arrangementen van de liedjes én themabundels met tekst en akkoorden. We blijven steeds bezig met creëren van nieuw materiaal. 

Contact

lise.neels [at] koorenstem.be
 


Blijf op de hoogte

6 x per jaar houden we je op de hoogte van onze activiteiten, vormingsmomenten en ontvang je info over zingen en dementie. alle nieuwsbrieven 

Nieuws

Op zoek naar fijn repertoire om samen te zingen met personen met dementie? Deze bundel bevat 12 liedjes verbonden aan de seizoenen met akkoorden en is gelinkt aan een Spotifylijst.
Op zoek naar fijn kerstrepertoire om samen te zingen met personen met dementie? Deze bundel bevat 10 kerstliedjes met akkoorden en is gelinkt aan een Spotifylijst.
Op Wereld Alzheimer dag staan wij extra stil bij de gevolgen van dementie.
Wij zijn een samenzang voor thuiswonende mensen met dementie en hun mantelzorger.
Op zoek naar een handige gids boordevol tips en tricks om samen te zingen met personen met dementie? Nu gratis te downloaden.
Wij zijn een samenzang voor thuiswonende mensen met dementie en hun mantelzorger.
Wij zijn een samenzang voor mensen met dementie, hun mantelzorger en kinderen van de lagere school.
Wat is wél nog mogelijk met een diagnose dementie? Is er een geschikt cultureel aanbod? Welk effect hebben (voor)lezen en zingen? Volg het webinar van Cera op 16 december.
Als afsluitend lied voor de zomer hebben we gekozen voor "Tulpen uit Amsterdam" van Herman Emmink. Zingen maar!
Als lied van de maand juli hebben we gekozen voor "Laat ons een bloem" van Louis Neefs. Zingen maar!
Als lied van de maand juni hebben we gekozen voor 'Aux Champs-Elysées' van Joe Dassin. Zingen maar!
Als lied van de maand mei hebben we gekozen voor 'De fanfare van honger en dorst' van Lieven Tavernier, ook vertolkt door Jan De Wilde. Zingen maar!

Vormingen

Koor&Stem
Online
14 oktober 2024
In dit webinar geven we je handvaten om aan de slag te gaan met zingen en dementie

Zingmamee inspiratiegids

We schreven deze inspiratiegids binnen onze werking De Stem van Ons Geheugen om een antwoord te bieden op de vaak gestelde vragen. Daarnaast bespreken we de belangrijkste opstartmogelijkheden voor zangmomenten met mensen met dementie. We geven je handvaten en voorbeelden vanuit het werkveld.  Hier gratis te downloaden!

Vormingsaanbod

We organiseren geregeld workshops voor alle geïnteresseerden - vrijwilligers, mantelzorgers, zorgkundigen, animatoren, directie - die samen willen zingen met mensen met dementie. Check onze kalender voor concrete data. We werken ook op maat en vraaggestuurd. 

Repertoireworkshop

Tijdens de workshop repertoire gaan we dieper in op het repertoire dat je kan zingen met mensen met dementie. Ben je door je standaardrepertoire heen en wil je nieuwe inspiratie opdoen en/of heb je nood aan begeleidende partituren en dito tips? Dan is deze workshop perfect voor jou. Je krijgt concrete tools om op ontdekkingstocht te gaan afgestemd op de noden van jouw koor of op jouw noden als zangbegeleider. Deze workshop wordt begeleid door een professionele coach vanuit Koor&Stem. Goesting om direct aan de slag te gaan met o.a. liedjes van onze spiksplinternieuwe cd, schrijf je dan gauw in voor onze online repertoirecursus. 

Zingen in de zorg - basisvorming

Waarom inzetten op muziek bij personen met dementie? Met deze zin starten we een interessante vorming waar we kijken naar de effecten van muziek op het brein, eventuele drempels bij zorgverleners en de mogelijkheden die er zijn om te gaan zingen met mensen met dementie. Deze workshop wordt gegeven door een ervaren docent die je concrete tips geeft die je meteen in je eigen zorgpraktijk kunt toepassen. De vorming Zingen in de zorg kent een groot succes bij zorgprofessionals maar deze cursus is zeker ook een aanrader voor studenten in een zorgopleiding en hun docenten. Heb je na deze deze cursus zin in meer, dan is de vorming Hoe start ik een contactkoor een ideaal vervolg. Kijk gauw in onze vormingskalender voor de komende online vormingsdagen. Snel zijn is de boodschap, onze cursussen lopen gauw vol. 

 

Hoe start ik een samenzangmoment?

Tijdens deze workshop leren we de basisbeginselen aan om een samenzangmoment op maat van jouw woonzorgcentra of voorziening te starten. Dit gebeurt op basis van een specifiek ontwikkelde methodiek. Iedereen is welkom op deze workshop, en zeker mensen die interesse hebben in zingen met mensen met dementie. Deze workshop wordt gegeven door een ervaren docent die je concrete tips geeft die je meteen in de praktijk kunt brengen. We gaan in op zowel de organisatorische als de muzikale kant van een samenzangmoment. We werken altijd vraaggestuurd, dit wil zeggen dat er tijd en ruimte gemaakt wordt voor persoonlijke vragen of bedenkingen. Op die manier kun je de aangereikte theorie meteen in de praktijk overzetten. Denk je eraan om zelf een samenzangmoment op te richten, dan is deze vorming de ideale basis om van start te gaan.

Intervisie

We brengen begeleiders, muzikanten, zangers, initiatiefnemers… van bestaande samenzangmomenten samen om ervaringen uit te wisselen. We merken dat begeleiders van samenzangmomenten vaak voor dezelfde uitdagingen en vragen staan. Het kan heel verhelderend zijn om met anderen ervaringen te delen. Samen zoeken we naar antwoorden op vragen die in jouw samenzang boven komen drijven. Heb je nog geen samenzangmoment maar heb je wel goesting en engagement om eentje op te richten? Dan kan deze workshop een inspiratiebron zijn. Je kan je licht komen opsteken en ervaringen van anderen meenemen in jouw project. Elke intervisie wordt begeleid door een professionele coach vanuit Koor&Stem. 

Vorming op maat

Wil je jouw leerlingen, collega’s, directie of bestuur overtuigen van de kracht van muziek en zingen met mensen met dementie? Dan kan je jouw workshop op maat aanvragen. Wij spelen in op de doelen die jij of jouw organisatie stelt, en maken zo een workshop die perfect bij de doelgroep past. Van een theoretische uiteenzetting voor directies tot een praktische workshop voor leerkrachten MO. De mogelijkheden zijn eindeloos.

 

Voor alle vormingen kan je contact met ons opnemen via 03 237 96 43 of dementie [at] koorenstem.be
Raadpleeg onze kalender voor concrete data.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uitgaven

De Stem van ons Geheugen 2

€18,50
18 bekende liedjes in een aangepast arrangement om samen te zingen met mensen met dementie
Type: 
CD

De Stem van ons Geheugen 3

€ 21
18 bekende liedjes in een aangepast arrangement om samen te zingen met mensen met dementie
Type: 
CD

Partners

De Stem van ons Geheugen is een project van Koor&Stem en mocht in het verleden rekenen op ondersteuning vanuit Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, woon- en zorgcentrum Den Olm en HIK volwassenenonderwijs, de Vlaamse overheid – Participatiedecreet en Cera.

Terug naar boven