U bent hier

'De ziekte van Alzheimer tastte het geheugen van mijn moeder aan, waardoor ze mij niet langer herkent. Tijdens het contactkoor bloeit ze open, zingen we samen liedjes en vinden we elkaar weer. Het lijkt alsof haar ziekte dan even niet bestaat. Dat is voor mij heel bijzonder.' - Of hoe samen zingen het contact bij mensen met dementie en hun omgeving weer mogelijkheid maakt. We spreken mensen met dementie niet aan op hun tekorten maar op hun mogelijkheden. Onderzoek wijst uit dat het muzikaal geheugen veel langer bewaard blijft dan andere vaardigheden. Daar gaan we mee aan de slag. 

Een contactkoor

De Stem van ons Geheugen is een zangproject in samenwerking met het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, WZC Den Olm, HIK volwassenonderwijs. We ondersteunen zorgorganisaties bij het oprichten van een ‘contactkoor’ voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. 

Vormingen

Het is niet evident om een contactkoor te starten en/of te begeleiden. We organiseren daarom vormingen voor alle geïnteresseerden - vrijwilligers, mantelzorgers, zorgkundigen, animatoren, directie - die samen willen zingen met mensen met dementie. We helpen je graag op weg en bieden een antwoord op vele muzikale en organisatorische vragen. 

Didactisch materiaal

Je kan in onze webshop terecht voor didactisch materiaal gaande van cd's met populaire liedjes van toen, een liedtekstbundel, een inspiratiegids vol nuttig advies, partituren in verschillende toonhoogtes en piano-arrangementen van de liedjes. 

Contact

Projectmanager: lise.polfliet [at] koorenstem.be
Ondersteuning en vormingen: ilse.de.cuyper [at] koorenstem.be


Blijf op de hoogte

6 x per jaar houden we je op de hoogte van onze activiteiten, vormingsmomenten en ontvang je info over zingen en dementie. alle nieuwsbrieven 

Nieuws

Op zoek naar fijn kerstrepertoire om samen te zingen met personen met dementie? Deze bundel bevat 10 kerstliedjes met akkoorden en is gelinkt aan een Spotifylijst.
Op Wereld Alzheimer dag staan wij extra stil bij de gevolgen van dementie.
Wij zijn een samenzang voor thuiswonende mensen met dementie en hun mantelzorger.
Op zoek naar een handige gids boordevol tips en tricks om samen te zingen met personen met dementie? Nu gratis te downloaden.
Wij zijn een samenzang voor thuiswonende mensen met dementie en hun mantelzorger.
Wij zijn een samenzang voor mensen met dementie, hun mantelzorger en kinderen van de lagere school.
Wat is wél nog mogelijk met een diagnose dementie? Is er een geschikt cultureel aanbod? Welk effect hebben (voor)lezen en zingen? Volg het webinar van Cera op 16 december.
Als afsluitend lied voor de zomer hebben we gekozen voor "Tulpen uit Amsterdam" van Herman Emmink. Zingen maar!
Als lied van de maand juli hebben we gekozen voor "Laat ons een bloem" van Louis Neefs. Zingen maar!
Als lied van de maand juni hebben we gekozen voor 'Aux Champs-Elysées' van Joe Dassin. Zingen maar!
Als lied van de maand mei hebben we gekozen voor 'De fanfare van honger en dorst' van Lieven Tavernier, ook vertolkt door Jan De Wilde. Zingen maar!
Krijg elke maand ideeën om zingen in te zetten in de zorg, voor mensen met en zonder dementie. Ontdek de kracht en magie van samen zingen.

Vormingen

Asse
13 december 2022
Deze vormingsdag richt zich naar iedereen die graag een samenzangmoment voor personen met dementie wil opstarten. Wat komt hier allemaal bij kijken? Hoe pak je dit het beste aan? Onze coach geeft je praktische tips en een hoop inspiratie. De theorie wordt meteen in de praktijk gezet, want je sluit met de groep aan bij het samenzangmoment ter plaatse.
online
online
14 december 2022
Tijdens deze webinar wordt verdiepend gewerkt om te gaan zingen met mensen met dementie in een woonzorgcentrum of in een thuissituatie.

Zingmamee inspiratiegids

We schreven deze inspiratiegids binnen onze werking De Stem van Ons Geheugen om een antwoord te bieden op de vaak gestelde vragen. Daarnaast bespreken we de belangrijkste opstartmogelijkheden voor zangmomenten met mensen met dementie. We geven je handvaten en voorbeelden vanuit het werkveld.  Hier gratis te downloaden!

Vormingsaanbod

We organiseren geregeld workshops voor alle geïnteresseerden - vrijwilligers, mantelzorgers, zorgkundigen, animatoren, directie - die samen willen zingen met mensen met dementie. Check onze kalender voor concrete data. We werken ook op maat en vraaggestuurd. In het voorjaar van 2021 organiseren we een nieuwe reeks online cursussen.

Repertoireworkshop

Tijdens de workshop repertoire gaan we dieper in op het repertoire dat je kan zingen met mensen met dementie. Ben je door je standaardrepertoire heen en wil je nieuwe inspiratie opdoen en/of heb je nood aan begeleidende partituren en dito tips? Dan is deze workshop perfect voor jou. Je krijgt concrete tools om op ontdekkingstocht te gaan afgestemd op de noden van jouw koor of op jouw noden als zangbegeleider. Deze workshop wordt begeleid door een professionele coach vanuit Koor&Stem. Goesting om direct aan de slag te gaan met o.a. liedjes van onze spiksplinternieuwe cd, schrijf je dan gauw in voor onze online repertoirecursus. 

Zingen in de zorg - basisvorming

Waarom inzetten op muziek bij personen met dementie? Met deze zin starten we een interessante vorming waar we kijken naar de effecten van muziek op het brein, eventuele drempels bij zorgverleners en de mogelijkheden die er zijn om te gaan zingen met mensen met dementie. Deze workshop wordt gegeven door een ervaren docent die je concrete tips geeft die je meteen in je eigen zorgpraktijk kunt toepassen. De vorming Zingen in de zorg kent een groot succes bij zorgprofessionals maar deze cursus is zeker ook een aanrader voor studenten in een zorgopleiding en hun docenten. Heb je na deze deze cursus zin in meer, dan is de vorming Hoe start ik een contactkoor een ideaal vervolg. Kijk gauw in onze vormingskalender voor de komende online vormingsdagen. Snel zijn is de boodschap, onze cursussen lopen gauw vol. 

 

Hoe start ik een contactkoor?

Tijdens deze workshop leren we de basisbeginselen aan om een contactkoor op maat van jouw woonzorgcentra of voorziening te starten. Dit gebeurt op basis van een specifiek ontwikkelde methodiek. Iedereen is welkom op deze workshop, en zeker mensen die interesse hebben in zingen met mensen met dementie. Deze workshop wordt gegeven door een ervaren docent die je concrete tips geeft die je meteen in de praktijk kunt brengen. We gaan in op zowel de organisatorische als de muzikale kant van een contactkoor. We werken altijd vraaggestuurd, dit wil zeggen dat er tijd en ruimte gemaakt wordt voor persoonlijke vragen of bedenkingen. Op die manier kun je de aangereikte theorie meteen in de praktijk overzetten. Denk je eraan om zelf een contactkoor op te richten, dan is deze vorming de ideale basis om van start te gaan.

Intervisie met contactkoren

We brengen begeleiders, muzikanten, zangers, initiatiefnemers… van bestaande contactkoren samen om ervaringen uit te wisselen. We merken dat begeleiders van contactkoren vaak voor dezelfde uitdagingen en vragen staan. Het kan heel verhelderend zijn om met anderen ervaringen te delen. Samen zoeken we naar antwoorden op vragen die in jouw koor boven komen drijven. Heb je nog geen koor maar heb je wel goesting en engagement om een koor op te richten? Dan kan deze workshop een inspiratiebron zijn. Je kan je licht komen opsteken en ervaringen van anderen meenemen in jouw project. Elke intervisie wordt begeleid door een professionele coach vanuit Koor&Stem. Deze workshop kan aangevuld worden met een repertoireworkshop. In het najaar van 201 worden er nieuwe intervisiemomenten georganiseerd. Hou onze vormingskalender nauw in het oog.

Vorming op maat

Wil je jouw leerlingen, collega’s, directie of bestuur overtuigen van de kracht van muziek en zingen met mensen met dementie? Dan kan je jouw workshop op maat aanvragen. Wij spelen in op de doelen die jij of jouw organisatie stelt, en maken zo een workshop die perfect bij de doelgroep past. Van een theoretische uiteenzetting voor directies tot een praktische workshop voor leerkrachten MO. De mogelijkheden zijn eindeloos. In het verleden hebben we de volgende workshops op maat al gegeven.   

Hogere graad middelbaar (TBZ, verzorging,…)
Tijdens deze workshop worden de voordelen van zingen met mensen met dementie toegelicht. De coaches vertrekken vanuit de praktijk en nemen de studenten mee op een ervaringsgerichte ontdekkingsreis in de wereld van zingen en dementie.

Leerkrachten Muzikale Opvoeding
Hoe breng je in een klas ‘zingen met dementie’ tot bij de studenten? Hoe overtuig je jouw leerlingen om zang en muziek te gebruiken in de omgang met mensen met dementie? Welke repertoire gebruik je hiervoor en hoe maak je jouw leerlingen warm voor die muziek?

Voor alle vormingen kan je contact met ons opnemen via 03 237 96 43 of dementie [at] koorenstem.be
Raadpleeg onze kalender voor concrete data.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uitgaven

De Stem van ons Geheugen 2

€18,50
18 bekende liedjes in een aangepast arrangement om samen te zingen met mensen met dementie
Type: 
CD

De Stem van ons Geheugen 3

€ 21
18 bekende liedjes in een aangepast arrangement om samen te zingen met mensen met dementie
Type: 
CD

Partners

De Stem van ons Geheugen is een project van Koor&Stem in samenwerking  met het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, woon- en zorgcentrum Den Olm en HIK volwassenenonderwijs. De Stem van ons Geheugen mag rekenen op de zeer gewaardeerde steun van onze partners de Vlaamse overheid – Participatiedecreet en Cera.

Terug naar boven