U bent hier

'De ziekte van Alzheimer tastte het geheugen van mijn moeder aan, waardoor ze mij niet langer herkent. Tijdens het contactkoor bloeit ze open, zingen we samen liedjes en vinden we elkaar weer. Het lijkt alsof haar ziekte dan even niet bestaat. Dat is voor mij heel bijzonder.'

Een contactkoor

Of hoe samen zingen het contact bij mensen met dementie en hun omgeving weer mogelijkheid maakt... De Stem van ons Geheugen is een zangproject in samenwerking met het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, WZC Den Olm, VSPW Mol. We ondersteunen zorgorganisaties bij het oprichten van een ‘contactkoor’ voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. 

Workshops

Het is niet altijd evident om een contactkoor op te starten of te begeleiden. We organiseren daarom workshops voor alle geïnteresseerden - vrijwilligers, mantelzorgers, zorgkundigen, animatoren, directie - die samen willen zingen met mensen met dementie. We helpen je graag op weg en bieden een antwoord op vele muzikale en organisatorische vragen. Onze professionele coaches staan voor je klaar!

Liedmateriaal

We verkopen: cd's met populaire oude liedjes, een liedtekstbundel, een inspiratiegids vol nuttig advies, partituren in verschillende toonhoogtes en piano-arrangementen van de liedjes. Ook zo begeleiden we de opstart van contactkoren in Vlaanderen.

We spreken mensen met dementie niet aan op hun tekorten maar op hun talenten. Hun geheugen en herinneringen verdwijnen, maar ze blijven meetellen in onze maatschappij. Onderzoek wees uit dat het muzikaal geheugen veel langer bewaard blijft dan andere vaardigheden. Daar gaan we mee aan de slag. 

Nieuw project

In 2019 verkennen we nieuwe paden met het project Ik zal je altijd horen. Onze doelgroep blijft dezelfde, maar de context verlegt zich naar thuiswonende mensen met dementie. 

Ik zal je altijd horen

Contact

Lise Polflietlise.polfliet [at] koorenstem.be
Reinhilde Peeters, reinhilde.peeters [at] koorenstem.be 
Tel. +32 (0)3 237 96 43

We spreken mensen met dementie niet aan op hun tekorten maar op hun talenten. Onderzoek wees uit dat het muzikaal geheugen veel langer bewaard blijft dan andere vaardigheden. 

Nieuws

Jullie kunnen ons ook terugvinden op de website van De Warmste Week. We schenken 25 nieuwe cd’s aan mensen die ze graag willen cadeau geven aan een thuiswonende persoon met dementie.
Samen zingen met mensen met dementie is belangrijk.  Wil je weten waarom?
Half januari 2021 beschikbaar in onze webshop. Ontdek hier al de tracklist in beluister enkele liedjes in primeur!
Tijdens het Good Company Café 15/12 ontdek je welke vrijwilligersrol jij zou kunnen opnemen bij onze zangprojecten voor mensen met dementie.
Er staan weer een aantal nieuwe mensen klaar om vormingen te geven!
Onderzoek
Wie zijn de mensen die samen zingen met mensen met dementie? En hoe voelen zij zich daarbij? We stuurden een enquête de digitale werled in en de resultaten ontroeren ons.
In augustus doken we de opnamestudio in om de derde De Stem van ons Geheugen-cd op te nemen.
De pilootprojecten van Ik zal je altijd horen zijn al een aantal maanden actief aan het zingen. Hoog tijd dus om eens op bezoek te gaan!
Het team achter De Stem van ons Geheugen breidt uit met 2 nieuwe medewerkers: Reinhilde Peeters en Fieke van Gorp.
In WZC Sint-Bernardus in Bertem zijn ze er sterk van overtuigd dat muziek een grote impact kan hebben op mensen met dementie.
Amateurkunsten
Op 28 april kan je in 200 gemeenten vele muzikanten aan het werk zien. Ook verschillende contactkoren treden naar buiten.
Dat zijn 't moNUment uit Mechelen, In Laetitia uit Turnhout, WZC Sint Vincentius uit Avelgem en Huis Sint-Coleta uit Gent.

Blijf op de hoogte

6 x per jaar houden we je op de hoogte van onze activiteiten, vormingsmomenten en ontvang je info over zingen en dementie. alle nieuwsbrieven 


Project met thuiswonende mensen met dementie en hun mantelzorgers die samen zingen

Vormingsaanbod

We organiseren geregeld workshops voor alle geïnteresseerden - vrijwilligers, mantelzorgers, zorgkundigen, animatoren, directie - die samen willen zingen met mensen met dementie. Check onze kalender voor concrete data. We werken ook op maat en vraaggestuurd.

Hoe start ik een contactkoor?

Tijdens deze workshop leren we de basisbeginselen aan om een contactkoor op maat van jouw woonzorgcentra of voorziening te starten. Dit gebeurt op basis van een specifiek ontwikkelde methodiek. Iedereen is welkom op deze workshop, en zeker mensen die interesse hebben in zingen met mensen met dementie. Denk je eraan om zelf een contactkoor op te starten, dan is dit de ideale basis om van start te kunnen gaan. Deze workshops worden gegeven door een coach met vele jaren ervaring in de praktijk. De coach geeft concrete tips and tricks om aan de slag te kunnen. We gaan in op zowel de organisatorische als de muzikale kant. Deze workshop wordt altijd gekoppeld aan een repetitie van een contactkoor, zodat de aangereikte theorie afgetoetst kan worden in de praktijk. We werken vraaggestuurd, dit wil zeggen dat er tijd en ruimte gemaakt wordt voor persoonlijke vragen of bedenkingen. Deze workshop duurt een hele dag.

Intervisie met contactkoren

We brengen begeleiders, muzikanten, zangers, initiatiefnemers… van bestaande contactkoren samen om ervaringen uit te wisselen. We merken dat begeleiders van contactkoren vaak voor dezelfde uitdagingen en vragen staan. Daarom vinden we het belangrijk om net die mensen samen te brengen en hen ervaringen te laten delen. Samen zoeken we naar antwoorden op vragen die boven komen drijven in jouw koor. Heb je nog geen koor maar heb je wel goesting en engagement om een koor op te starten? Dan kan deze workshop een inspiratiebron zijn. Je kan je licht komen opsteken en ervaringen van andere meenemen in jouw project. Elke intervisie wordt voorbereid en begeleid door een professionele coach vanuit Koor&Stem. Deze workshop duurt een halve dag en kan aangevuld worden met een aansluitende repertoireworkshop.

Repertoireworkshop

Tijdens de workshop repertoire gaan we dieper in op het repertoire dat je kan zingen met mensen met dementie. Ben je door je standaardrepertoire heen en wil je nieuwe inspiratie opdoen? Dan is deze workshop perfect voor jou. Ook leer je hoe je zelf actief op zoek kan gaan naar nieuwe repertoire, speciaal aangepast aan jouw koor. Je krijgt concrete tools mee om op ontdekkingstocht te gaan, rekening houdende met de noden van jouw koor. Deze workshop wordt voorbereid en begeleid door een professionele coach vanuit Koor&Stem. Deze workshop duurt een halve dag en kan aangevuld worden met een aansluitende workshop ‘Intervisie’.

Vorming op maat

Wil je jouw leerlingen, collega’s, directie of bestuur overtuigen van de kracht van muziek en zingen met mensen met dementie? Dan kan je jouw workshop op maat aanvragen. Wij spelen in op de doelen die jij of jouw organisatie stelt, en maken zo een workshop die perfect bij de doelgroep past. Van een theoretische uiteenzetting voor directies tot een praktische workshop voor leerkrachten MO. De mogelijkheden zijn eindeloos. In het verleden hebben we de volgende workshops op maat al gegeven.   

Hogere graad middelbaar (TBZ, verzorging,…)
Tijdens deze workshop worden de voordelen van zingen met mensen met dementie toegelicht. De coaches vertrekken vanuit de praktijk en nemen de studenten mee op een ervaringsgerichte ontdekkingsreis rond zingen en dementie.

Leerkrachten Muzikale Opvoeding
Hoe breng je in een klas ‘zingen met dementie’ tot bij de studenten? Hoe overtuig je jouw leerlingen om zang en muziek te gebruiken in de omgang met mensen met dementie? Welke repertoire gebruik je hiervoor en hoe maak je jouw leerlingen warm voor die muziek?

Voor alle vormingen kan je contact met ons opnemen via 03 237 96 43 of dementie [at] koorenstem.be

Uitgaven

De Stem van ons Geheugen cd 2

€18,50
18 bekende liedjes in een aangepast arrangement om samen te zingen met mensen met dementie
Type: 
CD

Inspiratiegids

€21
Praktische inspiratiegids voor wie een contactkoor wil opstarten, met zowel tips over praktische als muzikale aspecten.
Type: 
Boeken

Volg ons op Facebook

Partners

De Stem van ons Geheugen is een project van Koor&Stem in samenwerking  met het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, woon- en zorgcentrum Den Olm en HIK volwassenenonderwijs. De Stem van ons Geheugen mag rekenen op de zeer gewaardeerde steun van onze partners de Vlaamse overheid – Participatiedecreet en Cera.

Terug naar boven