U bent hier

De World Choir Games - het grootste koorevenement ter wereld - komt voor haar 11e editie naar Vlaanderen van 5 tot en met 15 juli 2020. Dat wordt een niet te missen thuismatch voor Vlaamse koren, maar ook een onvergetelijk evenement voor heel Vlaanderen. We ontvangen maar liefst 500 koren van over de hele wereld, waaronder enkele van de beste amateurkoren ter wereld, samen goed voor 20.000 buitenlandse gasten. Het evenement vindt tegelijkertijd plaats in Antwerpen en Gent, maar heel Vlaanderen zal kunnen meegenieten van dit gigantische koorfeest.

Door, met en voor heel Vlaanderen

We verwachten een deelname van talloze Vlaamse koren aan de games zelf. Maar ook voor losse zangers, dirigenten en het Vlaamse publiek is er heel wat te doen, al zingend of luisterend. Bovendien steken wij in januari reeds de vlam van de World Choir Games aan en laten die KOORVLAM door heel Vlaanderen reizen langs alle soorten en kleuren van zangprojecten. Op deze manier brengen we in kaart hoeveel er in Vlaanderen wordt gezongen en hoeveel deugd dit doet!

Een festival    

De World Choir Games zijn de grootste koorwedstrijd in de wereld, maar het evenement is tegelijk ook een echt festival! Met een heuse World Choir Village, gratis concertjes op gezellige pleinen, Open Singings waaraan iedereen mag meedoen en... een grote Landenparade door Antwerpen. Ook de workshops zijn toegankelijk voor iedereen. 

Concerten in alle kleuren en geuren

Als er plots 500 koren van over de hele wereld naar Vlaanderen komen, leidt dat onvermijdelijk tot fascinerende concerten! Uiteraard zijn alle wedstrijdconcerten toegankelijk voor publiek. Prestigieuze galaconcerten met de beste professtionele en amateurkoren sieren de programma's van onze beste concertzalen. Deelnemende koren zingen in Gent en Antwerpen gratis vriendschapsconcerten en ook in andere steden kom je buitenlandse koren tegen.

Wedstrijden en niet-competitieve activiteiten voor koren    

In de eerste plaats zijn de World Choir Games natuurlijk... games! Koren kunnen deelnemen op open of champions niveau en dat in 27 verschillende categorieën. Spannend om aan deel te nemen, heerlijk boeiend om naar te gaan luisteren en... kijken! Vanaf najaar 2019 kunnen deelnemende koren zich laten adviseren tijdens de presentatieconcerten van Koor&Stem. Koren kunnen zich ook door Koor&Stem laten coachen, of ze kunnen tijdens de WCG deelnemen aan internationale coachings, workshops, concerten,...

Deeelnemen als koor

Contact

Koor&Stem vzw
World Choir Games Vlaanderen
Pater Pirestraat 50, 2018 Antwerpen
wcg2020 [at] koorenstem.be
www.wcg2020.be

World Choir Games 2020 - Official Trailer

De World Choir Games zijn een internationaal koorevenement van INTERKULTUR. De WCG 2020 worden in Vlaanderen georganiseerd op initiatief van EventFlanders - een samenwerkingsverband van Toerisme Vlaanderen, het departement Cultuur, Jeugd en Media en het Departement Buitenlandse Zaken – de steden Antwerpen en Gent en Koor&Stem vzw.

Tal van mogelijkheden dus, niet enkel voor koren, maar ook voor dirigenten, individuele zangers, koorliefhebbers, lokale actoren en het grote publiek. 

Nieuws

Om sfeer op te snuiven en expertise op te doen, trok het organiserende team van de World Choir Games 2020 een paar dagen naar Zweden.
Stuur jouw koorwerk in uiterlijk 1 augustus 2019. Geselecteerde stukken worden door het VRK opgenomen naar aanleiding van de World Choir Games 2020.
Festival
Koor&Stem heeft het gebruik van openbaar vervoer in heel Vlaanderen tijdens de periode van de Games mogelijk gemaakt.
Binnen exact 1 jaar laten 500 koren uit 80 landen en met meer dan 30 000 deelnemers het beste van zichzelf horen in Gent en Antwerpen. 
Festival
Is social media je ding? Voor de World Choir Games zoeken we een heleboel enthousiaste vrijwilligers.
Podiumkans
De open competities van de World Choir Games hebben geen voorselectie maar de champions competities wel. Hoe kan je meedoen?
Koorwereld
Het popkoor La-Why? uit Borsbeek is het eerste officieel ingeschreven koor voor de World Choir Games. Wie volgt?
Koorwereld
Als je deelneemt aan de WCG-competities kom dan eerst oefenen voor onze jury!
Podiumkans
Het is zover: op 1 maart gingen de inschrijvingen van start voor de World Choir Games 2020.
Podiumkans
Dit voorjaar beantwoorden we al je vragen tijdens infosessies in alle Vlaamse provincies.
Koor&Stem vzw
Voor de organisatie van WCG2020 kwamen er recent een pak nieuwe collega’s in dienst bij Koor&Stem.
Eerste infosessie over de vele facetten en mogelijkheden van de World Choir Games 2020. Zaterdag 24 november te Antwerpen.
Componist en dirigent Maarten Van Ingelgem wordt artistiek leider van de World Choir Games 2020.
Van 5 tot 15 juli 2020 vormt Vlaanderen het decor voor de 11de editie van de World Choir Games. Lees hier de recente persmededeling.
Koor&Stem vzw
Koenraad De Meulder neemt de rol op van WCG director in de lokale projectorganisatie voor de World Choir Games.
Koor&Stem vzw
We werven 5 projectmanagers aan voor de organisatie van het grootste koorevenement ooit in Vlaanderen!
Internationaal
Fantastisch nieuws bereikt ons voor we de zomer ingaan. De World Choir Games 2020 zullen effectief plaatsvinden in Vlaanderen!
Internationaal
Showkoor Rise Up stoomt zich klaar voor deelname aan de World Choir Games, juli 2018 in Zuid-Afrika.
Internationaal
Wat een nieuws! De Vlaamse Regering wil de World Choir Games –de ‘Olympische Spelen voor koren’ – in 2020 laten plaatsvinden in Vlaanderen.

blijf op de hoogte

Volg de World Choir Games Vlaanderen 2020 op Facebook, Instagram en YouTube

Highlights

De World Choir Games, dat is show, wedstrijd en... festival! 10 dagen lang zorgen ze voor koorklanken in Gent en Antwerpen, op artistiek hoogstaande galaconcerten of casual op straat. Lees hier meer over wat je allemaal kan verwachten.

Wedstrijdconcerten

Binnen- en buitenlandse koren nemen het tegen elkaar op in niet minder dan 27 verschillende categorieën: kinder- en  jeugdkoren, vrouwen- en mannenkoren, pop- en jazzkoren, gospelkoren, koren met hedendaagse muziek, religieuze muziek, of traditionele muziek etc. Alle wedstrijdconcerten vinden plaats in concertzalen en kerken in Gent en Antwerpen en zijn voor publiek toegankelijk.

Galaconcerten

Vlaanderen stroomt tijdens de World Choir Games over van goede amateurkoren. Aloude champions van de World Choir Games en de beste professionele en amateurkoren uit ons eigen land, plaatsen we samen op het podium van avondlijke galaconcerten. Tickets zullen te koop zijn vanaf het voorjaar van 2020.

World Choir Village

Een echte zomerbar, met foodtrucks, kraampjes met WCG souveniers,... Ideaal voor koren maar ook voor toevallige passanten, om er elkaar te ontmoeten. In de nabijheid van vriendschapsconcerten en zanggelegenheden: een ideale uitvalsbasis en meeting ground voor iedereen!

Vriendschapsconcerten

Koren die deelnemen aan de World Choir Games zingen ook samen concerten. Zowel in het centrum van Gent en Antwerpen als in de buitenrand van de steden vinden heel wat gratis concertjes plaats waar je mee kan genieten van de vonken die er los komen uit dergelijke internationale ontmoetingen.

Workshops

De World Choir Games trekken gerenommeerde dirigenten en componisten aan van over de hele wereld. Die stellen hun expertise ter beschikking in workshops voor diverse doelgroepen. Goed voor een kennismaking met heel wat internationaal koorrepertoire. Je komt gegarandeerd ogen en oren te kort! Tickets beschikbaar vanaf het voorjaar van 2020.

Open samenzang

In Antwerpen en Gent zijn er open samenzangmomenten waar iedereen welkom is. Samen met andere zangers of liefhebbers leer je liedjes, onder begeleiding van internationale topdirigenten die repertoire meebrengen uit hun eigen land. Benieuwd en vooral veel goesting om te komen meezingen? Smeer je stem en sluit je aan!

Openings- en slotceremonie

De grote openingsceremonie op 5 juli in het Sportpaleis is de feestelijke opening van de World Choir Games met een spetterende show boordevol muziek. Afsluiten doen we op 15 juli tijdens de slotceremonie in het Sportpaleis, waar we trakteren op koorvuurwerk: meezingers waarbij de hele zaal aan het zingen kan!

Landenparade op 11 juli

Op 11 juli trekt een kleurrijke stoet van duizenden zangers doorheen Antwerpen. Dit is hét moment om de sfeer te komen opsnuiven van de hele World Choir Games en kennis te maken met de honderden koren die van over de hele wereld naar Vlaanderen gereisd zijn. Bereid je voor op een muzikale en feestelijke namiddag en ervaar de vreugde die tot stand komt door samen te zingen!

Prijsuitreikingen

Koren die aan de wedstrijden hebben meegedaan worden verwacht op de grote Award Ceremonies waar de medailles en diploma's worden uitgereikt. Er zullen ook tickets te koop zijn voor wie graag gaat mee genieten van de roem en glorie van zingende vrienden of familie!

Meehelpen als vrijwilliger

Steek je handen uit de mouwen! Een groot evenement als dit kan niet plaatsvinden zonder de bereidwillige inzet van heel veel vrijwilligers. Koren verwelkomen en begeleiden, ervoor zorgen dat de vele koren hun weg vinden in de games en in Vlaanderen, promotie voeren, tickets controleren, enz. Genoeg werk aan de winkel. Word een van de 1500 vrijwilligers en bouw meteen je internationale netwerk uit. Wil je dit evenement ten volle voor en achter de schermen beleven? Laat nu al van je horen. 

Meer weten

FAQ

Hoe ziet het programma van de World Choir Games eruit?

De World Choir Games vinden plaats tussen 5 en 15 juli 2020. Van 5 tot 9 juli vindt DEEL 1 van de World Choir Games plaats, gevolgd door een rustdag. Deel 1 wordt geopend met de grote Openinsceremonie in het Sportpaleis. De volgende dagen zijn er wedstrijden, workshops, coaching, evaluaties, samenzang, vriendschapsconcerten, galaconcerten,.... Aan het eind volgt de prijsuitreking. Na een rustdag vindt van 11 tot 15 juli DEEL 2 plaats. Deze periode opent met de landenparade, de landen- en vlaggenstoet door de stad op 11 juli. Daarna volgen dezelfde activiteiten als in deel 1: workshops, wedstrijden, concerten, coachings,... Deel 2 wordt afgesloten met opnieuw prijsuitreikingen en tot slot de grote Slotceremonie in het Sportpaleis. Daarnaast kunnen ingeschreven koren tijdens beide gedeelten een bezoekje brengen aan de World Choir Village of verbroederen met de andere koren. Pas op, de 27 wedstrijdcategorieën zijn verdeeld over de twee periodes, dus indien je koor geïnteresseerd is om deel te nemen aan de competities, moet je rekening houden met wanneer welke wedstrijdcategorieën zijn ingepland. Deze informatie vind je terug in de deelnamebrochure of competitiebrochure.

Waar vinden de WCG plaats?

20 jaar na de eerste editie van de World Choir Games in Oostenrijk, zal de internationale koorwereld voor het eerst weer in Europa kunnen genieten van het grootste koorevenement ter wereld. Duizenden Vlaamse en internationale deelnemers zullen neerstrijken in de gaststeden Antwerpen en Gent voor verschillende activiteiten zoals wedstrijdconcerten, galaconcerten, vriendschapsconcerten, open samenzangmomenten, workshops, enz. Ook voor Vlaamse koren een ideale gelegenheid om deze twee steden te herontdekken.

Ik wil als koor meedoen. Hoe kan ik mij inschrijven?

Neem zeker eens een kijkje op deze pagina! Inschrijvingen voor koren lopen via www.wcg2020.com. Bekijk zeker goed welke activiteiten er allemaal mogelijk zijn binnen en buiten de competities  (max. twee) en check de inschrijvingsvoorwaarden voor elke activiteit of wedstrijdcategorie. Je krijgt een fikse korting als je inschrijft voor 16 september 2019 en daar bovenop helpt ook Koor&Stem de koorkas een handje. De uiterste inschrijfdatum is 2 december 2019.  Check alle info over inschrijven hier.

Je opgeven als vrijwilligerskoor kan nu al! Dat doe je door te mailen naar wcg2020 [at] koorenstem.be.

Kan ik ook als individu meedoen?

Dat kan zeker! Je hoeft geen koorzanger te zijn of met het hele koor deel te nemen om je gading te vinden in alle activiteiten die tijdens de World Choir Games her en der zullen plaatsvinden. Als individu ben je welkom om te komen luisteren naar de talloze vrienschaps-, wedstrijd- en galaconcerten, een bezoekje te brengen aan de World Choir Village, opgeslorpt te worden door de kleurrijke landenparade, te komen kijken naar de openings- of slotceremonie, enz. Je kan ook inschrijven om aan de workshops deel te nemen of mee te zingen tijdens de open samenzangmomenten. Tickets voor al deze activiteiten zullen pas in het voorjaar van 2020 verkrijgbaar zijn

Kan ik tickets kopen om naar de openingsceremonie te gaan kijken?

Jazeker, maar nu nog niet.

Kan ik tickets kopen om naar de wedstrijden te gaan kijken?

Uiteraard! Maar nu nog niet...

PRELUDE OP DE WCG: DE KOORVLAM!

Naar aanleiding van de World Choir Games laat zingend Vlaanderen zijn mooiste en meest veelzijdige kanten zien! Begin 2020 steekt Vlaanderen de VLAM aan en die gaat een half jaar lang van hand naar hand, onderweg zijn licht schijnend op de warmste, mooiste en speciaalste zanginitiatieven. Van grote koorconcerten tot intieme zangmomentjes met bijzondere doelgroepen, iedereen die zingt kan deel zijn van de reis van de VLAM door Vlaanderen. Zo zal iedere stem een beetje aanwezig zijn op de openingsceremonie op 5 juli waar de VLAM de enige echte World Choir Games aansteekt.

Meer weten

Brochures

In deze brochure krijg je alle details over de deelnamemogelijkheden, een evenementenkalender, deelnamevoorwaarden, etc.

In deze brochure krijg je alle details over de competitiestructuur, de verschillende categorieën, het reglement etc.

 

 

 

Hoe deelnemen als koor aan de World Choir Games 2020 in Vlaanderen?

De World Choir Games zijn een internationaal koorevenement van INTERKULTUR. De WCG 2020 worden in Vlaanderen georganiseerd op initiatief van EventFlanders - een samenwerkingsverband van Toerisme Vlaanderen, het departement Cultuur, Jeugd en Media en het Departement Buitenlandse Zaken – de steden Antwerpen en Gent en Koor&Stem vzw.

Terug naar boven